Cinci alimente de primavara recomandate in sarcina
Alimentatia gravidei reprezinta o atitudine specifica in constituirea meniului si dietei alimentare pe perioada sarcinii, atitudine ce trebuie centrata pe starea de nutritie a pacientei si pe nevoile energetice necesare dezvoltarii produsului de conceptie pana la momentul nasterii. Acest meniu trebuie sa corespunda nevoilor gravidei, nevoi ce sunt specifice fiecarei luni de sarcina, cat si fiecarui trimestru, dar mai ales trebuie sa corespunda si anotimpului.
Iata cateva alimente de primavara, ce nu trebuie sa lipseasca din meniul unei femei insarcinate:
1. Alimente bogate in folati:
Inca de la debutul sarcinii pacientele trebuie sa cunoasca importanta acidului folic in dezvoltarea normala a produsului de conceptie, iar daca pacienta se afla in primul trimestru de sarcina si mai ales in perioada anotimpului de primavara, trebuie sa stie ca acidul folic se gaseste si in legume bogate precum loboda, telina, stevia sau salata verde.
2. Alimente ce contribuie la combaterea anemiei:
Daca spre exemplu pacienta se afla in trimestrul 2 sau 3 de sarcina (atunci cand produsul de conceptie creste in greutate si secundar se pot instala anemiile), se recomanda introducerea in meniu a alimentelor bogate in fier, precum spanacul sau urzica. Urzica verde, pe langa calitatea mai sus mentionata, poate fi consumata ca si fortifiant in prevenirea asteniilor si starilor de moleseala, caracteristice primaverii.
3. Alimente necesare pentru fortifierea organismului:
Pentru ca gravida sa isi fortifice organismul si sa faca fata necesarului de vitamine, proteine sau albumine se recomanda ca pe perioada primaverii sa consume germeni incoltiti, frunze de patrunjel bogate in vitamina C, oua proaspete de tara (este binecunoscut ca primavara gainile crescute liber la sol incep ouatul, deoarece pe timpul iernii, din cauza temperaturilor scazute, ouatul in cazul gainilor crescute in mod liber la sol se intrerupe).
4. Alimente ce contribuie la cresterea aportului de calciu:
In perioada de primavara iarba incepe sa creasca si incepe pasunatul animalelor ce dau lapte bogat in minerale, vitamine si calciu. Se recomanda consumul produselor lactate si al derivatelor lactate, deoarece sunt necesare dezvoltarii produsului de conceptie.
5. Alimente ce pot regla si modula cresterea glicemiei:
Este binecunoscut ca in perioada de gravidie, mai ales in trimestrul 3 de sarcina, in anumite situatii si in anumite cazuri, gravidele pot dezvolta diabet gestational. Daca diabetul gestational debuteaza in trimestrul 3 de sarcina si gravida se afla in perioada anotimpului primavara ea poate include in alimentatie legume ce au efect hipoglicemiant, precum stevia.
Alimentele din cele 5 grupe mentionate mai sus, trebuie consumate cu moderatie si se introduc in alimentatia gravidei doar in urma unui consult la medicul ginecolog ce monitorizeaza sarcina, dupa ce efectueaza un consult la medicul nutritionist si la medicul de familie, toate aceste recomandari fiind cu rol de preventie si de monitorizare a carentelor de minerale, vitamine sau oligoelemente.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Citeste si Dieta echilibrata pentru o gravida
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie