Cine este Sfantul Valentin
Pentru faptul ca ziua de 14 februarie este de fapt legata de sarbatorirea unui nume de sfant, am inceput cautarea acestui nume in calendarele crestine si am descoperit urmatoarele:
Calendarul crestin ortodox:14 februarie 2017 – Sf. Cuv. Auxentiu, Maron si Avraam; Sf. Filimon, Ep. Gazei.
Calendarul romano-catolic: 14 februarie 2017 – ss. Ciril, calug. si Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr.m.
Dupa cum vedem, sarbatoarea legata de acest nume apare in calendarul catolic pe data de 14 februarie, la ortodocsi acest nume de sfant nu este pomenit in aceasta zi insa apare totusi in zilele de 16 februarie si 30 iulie:
Calendarul crestin ortodox:
16 februarie 2017 – Sf. Sfintit Mc. Pamfil; Sf. Mc. Valent, Pavel si Seleuc; Sf. Cuv. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
30 iulie 2017 – Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet si Andronic; Sf. Mc. Iulita; Sf. Mc. Valentin, Ep. Umbriei, Duminica a VIII-a după Rusalii ( Inmultirea painilor); Ap. I Corinteni I, 10-17; Ev. Matei XIV, 14-22; glas 7, voscr. 8
Exista mai multe controverse legate de sarbatorirea Sfantului Valentin, fapt pentru care in mai multe articole pe internet se dezbate acest mister – o sarbatoare a mai multor biserici, culte si organizatii crestine din lume, a unui nume de sfant considerat patronul spiritual al indragostitilor: Valentines day – o pseudo sarbatoare religioasa? Falsul Saint Valentine? Valentine's Day – sarbatoarea indragostitilor? Ortodocsii, pe care Sfant Valentin il sarbatoresc pe data de 14 februarie? Pe care Sfant Valentin il sarbatorim pe 14 februarie?
Cel mai vechi Valentin se pare ca a fost un teolog de origine egipteana care a propovaduit in Orient si la Roma, combatut fiind la vremea aceea de Tertulian si Sf. Irineu. Se pare ca in zilele noastre el este sarbatorit pe 14 februarie si este considerat patronul indragostitilor. Un alt Valentin este un preot care a devenit episcop de Terni care a fost martirizat in anul 180 d.Hr. in perioada persecutiilor imparatului Aurelian. Un alt preot crestin pe nume Valentin care a vietuit in timpul imparatului roman Claudius al II-lea este mentionat in mai multe scrieri pe aceasta tema. Datorita faptului ca tinerii din acea perioada erau obligati sa se inroleze militari si urmau sa isi paraseasca iubitele, imparatul a interzis logodnele si nuntile in Roma, iar preotul le oficia pe ascuns, drept pentru care a fost intemnitat si a murit in inchisoare pentru ca a nesocotit hotararea imparatului. Incepand cu secolul al V-lea d.Hr cu aprobarea papei Ghelasie I, Biserica Romano-Catolica il sarbatoreste pe Sfantul Valentin, insa in constiinta spirituala a credinciosilor, sarbatoarea este asociata cu protectia iubirii, protectia vietii izvorate din iubire.
Chiar daca originea exacta a sarbatorii nu este convenita unanim, sarbatoarea a prins contur in lume ca o sarbatoare a dragostei si romantismului.
Contradictiile privind Sfantul Valentin pleaca si de la faptul ca moastele acestui sfant au fost descoperite in mai multe colturi ale lumii. Un craniu al sfantului se presupune a fi in Bazilica Santa Maria din Cosmedin, Roma, alte relicve au fost identificate ca apartinand sfantului in catacombele Sfantului Ipolit pe Via Tiburtina, un vas ce contine sangele sfantului se gaseste in Whitefriar Church Street, in Dublin, Irlanda si se presupune ca pr. John Spratt l-a primit cadou de la Papa Grigore al XVI-lea in 1836, alte pretinse moaste au fost gasite in Praga in Biserica Sf Petru si Pavel la Vysehrad; altele in in biserica parohiala Adormirea Sf. Maria din Chelmno Polonia; altele la racla de Roquemaure in Franta; altele in Stephansdom din Viena; in Balzan in Malta, si, de asemenea, in biserica Fericitul Ioan Duns Scotus „in zona Gorbals din Glasgow, Scotia.
Am insiruit un lant al obiectivelor religioase culese din scrieri pe aceasta tema, presupuse a fi lacasuri in care se regasesc farame din trupul sfantului. Cam multe, ce-i drept. Cam mult si pentru noi sa fim critici. Nu putem decat sa observam amploarea fenomenului si sa conchidem: amploarea este puterea sfantului sau puterea semnificatiei din jurul dragostei si iubirii?
Exploatarea comerciala a celor doua puteri a contribuit de asemenea la supradimensionarea fenomenului. Daca mai inainte cu 15 ani aceasta sarbatoare nu era mai deloc cunoscuta, ea a luat amploare in majoritatea tarilor europene si in Occident. Magazinele afiseaza produse de tot felul pentru cadouri: felicitari, carti, inimioare artificiale, lumanari, etc., restaurantele, cluburile isi asteapta clientii indragostiti sa isi aniverseze relatia romantica, sa consume meniuri speciale si sa petreaca, turismul infloreste in aceasta perioada deoarece tinerii indragostiti migreaza spre locatiile de vacanta. Tinerii o asteapta ca pe o mare sarbatoare a inimii lor.
In Romania acest eveniment este imprumutat de cativa ani buni si se pastreaza, insa pentru romanii ortodocsi nu motivatia religioasa a acestei zile conteaza ci semnificatia zilei si anume – ziua indragostitilor. Puterea pe care o arata iubirea se evidentiaza si de aceasta data, in aceasta alegere sau poate ca i se simtea lipsa unei astfel de sarbatori ( sarbatoarea dragostei). Si tocmai iubirea sa nu fie sarbatorita? Cu mult sau mai putin un pretext, legatura cu Sfantul Valentin exista, insa inceputul primaverii si incununarea iubirii merita pe deplin a fi sarbatorite.
Citeste si Traditii de Valentine`s day in lume
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog