Cine ia initiativa primei intalniri: baiatul sau fata?
“Baiatul trebuie sa ia initiativa”, un cliseu traditional
Prima intalnire, primul zambet, prima mangaiere, primul sarut… Altadata era firesc ca baiatul sa fie cel care ii propune fetei prima intalnire sau care ii pretinde primul sarut. Aceasta maniera traditionalista de a percepe relatia adolescentina mai este pastrata si astazi de familiile care se guverneaza dupa reguli si principii traditionale.
Si fetele iau initiativa primei intalniri…
Insa lumea postmoderna in care traim a diminuat considerabil asteptarile sociale legate de rol, cliseele potrivit carora baiatul este cel care trebuie sa preia initiativa tuturor aspectelor legate de relatia de cuplu.
Astazi, dorinta de relationare amoroasa este reciproc exprimata, atat de baiat, cat si de fata. Fetele simt mai de timpuriu nevoia de afectiune sau de companie din partea cuiva pentru a umple timpul liber pe care il au la dispozitie din belsug. In cazurile mai grave, tentatia de a intra in relatii de cuplu precoce este determinata de nevoia de a umple golul emotional resimtit in urma unei relatii deficitar afective cu unul dintre parinti, mai cu seama tatal, sau, de ce nu, cu ambii parinti.
Se poate intampla ca fata sa ceara prietenia unui baiat cu mult timp inainte ca acesta sa se decida sau sa prinda curaj sa ii ceara primul prietenia.
Etapele relatiei de cuplu adolescentine
O cercetare efectuata in 1998 pe un esantion reprezentativ la nivel national alcatuit din 1533 de tineri intre 15 si19 ani evidentiaza etapele unei relatii intime asa cum este perceputa la aceasta varsta.
In 73% din cazuri, baiatul este cel care preia initiativa si cel care propune o prima intalnire in 63% din situatii de acest tip.
Prima intalnire va avea loc cel mai probabil intr-un weekend (46%), in parc sau intr-un alt loc public (40%).
La prima intalnire, probabil ca se plimba (38%), se duc la o discoteca sau la un club (32%) sau la un cinematograf (19%).
Se tin de mana in proportie de 77% si se imbratiseaza doar 62% dintre adolescentii chestionati. Este posibil sa se sarute 54% dintre ei, insa nu se pune problema unui contact sexual inca in majoritatea cazurilor, adica in 96% dintre acestea.
In 39% dintre situatii, parintii celor doi nu stiu nimic despre relatia intima a adolescentilor, timp cuprins intr-un interval de la cateva zile la cateva saptamani.
In ceea ce priveste fata, aceasta il va prezenta parintilor ei dupa ce s-au consumat mai mult de zece intalniri. Spre deosebire de parintii baiatului care sunt mai rezervati in a se amesteca in relatia lor, parintii fetei vor incerca sa supravegheze si sa controleze relatia fiicei lor.
Baiatul incepe sa se gandeasca sa faca dragoste cu fata din prima luna a relatiei, in timp ce fata isi pune aceasta problema dupa mai bine de sase luni. In mod efectiv, este necesar sa treaca o perioada de cel putin trei luni inainte ca cei doi sa inceapa sa faca dragoste.
Inceperea vietii sexuale ridica problema contraceptiei. Astfel, cei doi se vor interesa de posibilitatile de prevenire a unei sarcini nedorite, fie la prieteni sau in mass-media. Mai rar, fata va discuta aceste aspecte cu mama sa, dar in niciun caz cu tatal. Metoda obisnuita si preferata de contraceptie ramane prezervativul in 64% din cazuri.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei