Cine sau ce ma va face fericit?
La aceasta intrebare gasim raspunsul in intelepciunea lui Aristotel: Fericirea depinde de noi insine.
Pentru unii dintre noi fericirea inseamna bani, avutie, pentru altii fericirea inseamna sa isi asigure traiul de a doua zi, pentru altii sa vada copilul la facultate, pentru altii sa calatoreasca etc. Studiile arata ca oamenii nu sunt mai fericiti odata ce nevoile lor primare sunt indeplinite. Fericirea s-ar parea ca apare din nuante, detalii, semnificatii.
- Racordati nivelul asteptarilor la realitate. Studiile arata ca oamenii fericiti considera ca a fi multumit este o motivatie primara. A-ti trasa obiective realiste este o modalitate de a aduce bucuria in viata ta. Alte studii arata ca numai 10 % din fericirea noastra se datoreaza succeselor externe si numai 5% este procentul de fericire derivat din activitatea specifica pe care o facem. Asadar pentru a fi fericiti este necesar sa recunoastem ceea ce avem si sa invatam sa pretuim ce avem.
- Gasiti satisfactia muncii sau munca ce va aduce satisfactii. Oamenii fericiti se bucura de munca lor. Ei nu gasesc placerea in munca pentru bani sau faima ci pentru satisfactia pe care le-o aduce. Cei care raman intr-o slujba platita bine dar in care nu isi valideaza potentialul sau nu se regasesc, isi dau seama ca nu este calea spre fericire. Banii sunt doar un aspect al satisfactiei profesionale. Un loc de munca, care sa iti ofere placere, sa te determine sa te trezesti dimineata cu placere pentru a merge la munca, sau care te va tine treaz noptile sa iti termini proiectele, este un loc satisfacator. Gasiti jobul potrivit pentru pasiunile, talentul, ceea ce stiti sa faceti mai bine, ceea ce va atrage si va place. Cat despre bani, se spune urmatorul lucru: Daca traiti in saracie si nu puteti acoperi nevoile de baza, fiecare ban castigat creste fericirea si satisfactia. Odata ce cheltuielile pentru traiul de zi cu zi sunt acoperite si v-ati asigurat confortul, mai multi bani au un efect destul de mic sau deloc asupra fericirii.
- Focus pe prezent. Daca ne concentram pe trecut sau pe esecurile din trecut ne invitam singuri la regret, vina sau tristete, iar daca ne proiectam viitorul ne invitam singuri la stres si ingrijorare. Nu stim ce se va intampla maine. Nu stim de altfel nici peste cateva clipe. Lucrurile sunt intr-o continua evolutie si schimbare. Inevitabilul are locul sau. A trai in prezent si a ne bucura de prezent, a pretui momentul, a fi cu simturile deschise catre frumusetile vietii, este calea spre fericire. In practicile budiste este intalnit urmatorul citat: Fericirea nu vine din obiectivul pe care ti l-ai propus pentru a fi fericit ci din capacitatea de a aprecia calatoria, experienta actuala a vietii!
- Fii social. Omul este fiinta sociala. Este scrisa in gena noastra aceasta conexiune cu semenii. Fericirea este legata de dragoste, armonie, iubire. Fericirea infloreste in compania altora si este importanta pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Izolarea conduce la emotii negative, neadaptare sau boli psihice. Pretuieste contactele sociale. Studiile arata ca oamenii casatoriti sunt mai fericiti decat persoanele singure. Legaturile stranse, atasamentul, protectia oferita si siguranta ta langa celalalt, aduc o stare de confort psihologic si sunt vitale pentru bunastarea emotioanala. Apreciaza raportul cu altii insa nu te compara cu ceilalti. Comparatia cu ceilalti are limitarile sale. Trebuie inteles ca fiecare are drumul sau, conditiile dezvoltarii sunt diferite de la caz la caz, iar competitia sau concurenta este benefica cat timp o tii sub control si nu pune stapanire pe tine. Competitia exagerata iti poate distruge linistea. Concentreaza-te pe visele si obiectivele tale si gusta bucuria micilor realizari.
- Dezvolta o perspectiva pozitiva. Optimismul, gandirea pozitiva sunt strans legate de fericire. Procesul de educare a mintii de a gandi pozitiv te invata sa gasesti argumente pozitive chiar si la situatii negative ca de exemplu: Ai pierdut un loc de munca recent? Poate o cariera interesanta te asteapta. Adauga o rasucire pozitiva la ceea ce se petrece in viata ta si se vor contura schimbari pozitive. Autorul spiritual si profesorul Adyashanti atinge acest principiu in cartea sa „Falling into Grace” : „Cei mai multi dintre noi nu doresc sa fie deranjati. Cautarea noastra de fericire nu trebuie sa fie dificila. Ceea ce ne dorim cu adevarat este sa avem fericire pe un platou. Dar pentru a gasi adevarata fericire, trebuie sa fim de fapt dispusi sa fim tulburati, surprinsi, sa gresim in ipotezele noastre si sa ne aruncam intr-un bine adanc de necunoastere”. Adyashanti, mai spune: „Nu exista nicio cale de a deveni fericit. Trebuie doar sa nu mai facem lucrurile care ne fac nefericiți”.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog
Sursa: medium.com