Cine se cunoaste se domina!
Cine sunt eu? Cum reactionez in relatie cu ceilalti? Cum apar in ochii celor din jur, cunoscuti sau necunoscuti? Cum ma vad persoana iubita, prietenii?
Stiu, cu adevarat, ce impresie fac sau ma ametesc cu gandul ca ceilalti au aceeasi imagine pe care o am eu insumi/insami despre mine? Pot accepta faptul ca nu intotdeauna sunt asa cum sunt sau as vrea sa fiu? Sau indepartez din mintea mea acest gand inconfortabil? Oare acest lucru imi va mentine un tonus psihic pozitiv si ridicat, indemnandu-ma sa ma comport bine in relatie cu oamenii din jur, de la familie, partener sau partenera de cuplu, la prieteni si colegi? Daca da, poate acest lucru ma va determina sa-i percep asemenea, ca fiind buni, capabili, deschisi, iubitori si politicosi.
Cum am devenit ceea ce sunt astazi? Cum am evoluat pentru a ajunge aici, unde sunt acum? Ce evenimente, ce fapte, ce intalniri de oameni au contribuit la formarea mea?
Celalalt, o oglinda
Ne cunoastem prin altii si pe altii ii cunoastem prin noi. Cu alte cuvinte, cunoscandu-ne mai bine, de fapt ajungem sa-i cunoastem pe ceilalti mai bine.
Pentru a ne cunoaste mai bine, este recomandabil sa adoptam o pozitie de martor prin a ne detasa. Cu cat mai departe de mine, cu atat mai aproape de mine. Paradoxal, nu-i asa? Pentru ca mai departe de mine inseamna obiectivare, departarea insemnand examen lucid si lipsa de subiectivism care nu face altceva decat sa incetoseze privirea ratiunii.
Sentimentul de sine se formeaza prin comparare cu altii si efortul de situare intr-un grup. Cei din jur ne ajuta sa selectam repere, simboluri propuse prin educatia din familie, scoala si mass-media, formandu-ne pentru a ne integra in societate.
Avantajele cunoasterii de sine
Majoritatea oamenilor au o parere, fie subapreciata, fie supraapreciata, despre ei insisi. Cunoasterea de sine inseamna cunoasterea tiparului de personalitate, a calitatilor si a defectelor, a capacitatilor si limitelor.
Cine se cunoaste isi poate evalua sansele, poate aprecia cum sa se implice intr-o actiune, poate evita surprizele neplacute.
Omul nu se dezvaluie cu usurinta. Se inchide, cel mai adesea. Daca nu i se iveste prilejul, nu-si poate dezvalui posibilitatile si nici minusurile. Asadar, este nevoie doar de un pretext pentru a intra in contact cu sine. In situatii concrete de viata, avem posibilitatea de a ne valoriza si de a dovedi ceea ce pretuim cu adevarat.
Autocunoasterea in relatia de cuplu
Relatia de cuplu este un taram propice in cunoasterea de sine prin intermediul persoanei iubite. Fiecare dintre partenerii de cuplu reprezinta o oglinda pentru celalalt.
A te vedea prin ochii partenerului de viata este o cale extraordinara de a-ti cunoaste personalitatea, atat cu calitati cat si cu defecte.
O astfel de stimulare zilnica trezeste efortul femeii si barbatului de a crea lucruri, dorinta de reusita si nevoia de succes (vezi articol “Psihologia invingatorilor”).
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei