Circumcizia, o operatie contradictorie
O problema personala sau medicala?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de o multime de factori.
In primul rand, daca circumcizia este o alegere bazata pe considerente religioase, atunci fiecare este liber sa actioneze conform credintelor sale.
In al doilea rand, circumcizia poate fi o alegere bazata pe consideratii personale. A decide conform principiilor si sistemului tau de valori este un lucru normal si firesc pentru fiecare dintre noi.
Insa circumcizia poate reprezenta si o problema medicala. Circumcizia barbatilor consta in taierea pielii din fata a penisului. La nastere, baieteii au pielea lasata de pe axul penisului si intinsa peste organul capului, formand astfel o invelitoare precum o caciula de lana trasa iarna peste cap.
Exista o deschizatura la capat, desigur, pentru a se elibera urina si lichidul seminal. Aceasta piele aluneca inainte si inapoi putand fi scoasa pentru a expune capul penisului. Circumcizia inseamna o taietura circulara exact in spatele capului organului sexual. Astfel se poate indeparta acea piele si expune permanent capul penisului.
Iata si contradictia!
Daca stam sa analizam atent lucrurile, circumcizia este de fapt o operatie contradictorie. In ciuda obsesiei privind lungimea penisului si dorintei atator oameni de a avea cel mai lung penis posibil, de fapt circumcizia ia din lungimea acestuia. Desi nu indeparteaza nimic din penis in sine, circumcizia reduce lungimea penisului cu o fractiune de centimetru. Exceptie o fac cazurile tragice in care chirurgul face o greseala, cum a fost celebrul caz “Ciomu”.
Parerile sunt impartite!
Pana de curand aproape orice doctor din Statele Unite era invatat ca circumcizia este esentiala si ar trebui facuta fiecarui bebelus mascul inainte de a iesi din spital.
Ca si multe alte lucruri in medicina, circumcizia a fost dezbatuta cu atentie in ultimii ani si acum sunt doua scoli de gandire separate. Una inca mai crede ca circumcizia este benefica. Celalalt grup, la fel de organizat si vehement, considera ca circumcizia este inutila, mutilatoare si chiar periculoasa.
Cei care sunt in favoarea circumciziei arata ca tumoarea maligna la penis apare numai la barbatii necircumcisi, cu rare exceptii. Ei spun, de asemenea, ca infectiile urinare sunt mai frecvente la barbatii necircumcisi. Un alt lucru de mentionat este faptul ca barbatii circumcisi au sanse mai mici de a lua SIDA si alte boli transmisibile pe cale sexuala.
Cei care sunt impotriva circumciziei spun ca riscul de cancer pentru barbatii necircumcisi este foarte mic, de 1 la 100.000. De asemenea, majoritatea riscurilor medicale pot fi evitate prin igiena personala adecvata. Ei mai spun ca exista un risc la operatie deoarece se face fara anestezie si poate rani copilul, ca indepartarea pielii reduce din sensibilitatea organului sexual. O intrebare filozofica foarte complicata pe care acestia o ridica este: “Au parintii dreptul de a decide daca penisul nou-nascutului trebuie modificat, fara a cere parerea copilului?”
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei