Clişee asociate maternităţii
Când spun clisee, mă refer mai degrabă la acele sfaturi gratuite, insistenţele unora de a face afirmaţii neavizate. Culmea, la cei care ne sunt aproape, membri ai familiei, prieteni sau cunoscuți. În general, la cei care își permit să-și dea cu părerea despre cum ar trebui să fie și să fii tu, în calitatea ta de mamă. De parcă ar trebui să faci din creșterea copilului tău o artă, pe care ceilalţi să o aprecieze. Mai degrabă, ca proaspătă mămică ai nevoie să te lupți cu mediocritatea și părerile „binevoitoare” pe care oricum niciodată nu le ceri, și să înveți să trăieşti cu demnitate, aşa cum alegi tu.
Și, ca să-ți faci o imagine mai clară, hai să-ți descriu câteva dintre provocările zilnice din viață de mamă și cum se raportează ceilalți la tine!
- Ești obosită și te plângi. / Cine te-a pus să faci copii? Credeai că totul e aşa ușor?
- Nesomnul infinit te transformă într-o imagine de care se sperie până și oglinda ta. / Ești obosită, de ce? Stai acasă toată ziua!
- Vrei să te odihneșți și îi pasezi copilul soțului./ Ești leneșă și îți chinui soțul care oricum a muncit toată ziua. Tu vei avea timp să te odihnești după ce copilul va crește.
- Ai rămas din nou însărcinată și asta e un motiv de bucurie, pentru că așa v-ați dorit tu și soțul tău. Însă, nu e suficient./ Iar eşti însărcinată? Câți copii vrei să mai ai?
- Ești mamă și ești și șomeră în acelaşi timp. Iar asta vă privește pe tine și soțul tău. Nu ceri nimic de la nimeni, însă, gura lumii….De ce nu te-ai gândit înainte să rămâi însărcinată cum îți vei întreține copiii?
- Ești mamă singură și cu toate astea ești femeie. Dar nu prea ai dreptul pentru că, nimeni nu îşi doreşte o femeie cu copii…
- Ai respect față de tine, te îngrijești, mergi la salon, esti mamă dar şi soţie, însă… arunci banii aiurea în loc să te gândești la copilul tău.
- Studiezi, vrei să te autodepășeşti, poate vrei să abordezi un alt domeniu, însă… pierzi vremea cu prostii când copilul e important și nu tu.
- Dacă faci un copil şi nu îl alăptezi, asta te face mai puţin mamă.
V-aţi regăsit în afirmaţiile de mai sus?
Toate mamele se întreabă dacă sunt mame bune și, tocmai nesiguranța asta le trădează, de fapt, bunătatea. Preocuparea constantă de a se autodepăși și de a se judeca prin comparaţie. Dar cine este în măsură să le evalueze? Cu fiecare criză rezolvată pe propria piele se mai naște o mama cu experiență. Până atunci, până nu te afli pe câmpul de luptă, ai de-a face cu niște teorii. Experiența maternității este unică pentru fiecare femeie și se descoperă în ritmul potrivit, nu din cările de parenting, nici din articolele de blog și în nicun caz din observațiile celor din jur. Cu alte cuvinte, goana după perfecțiune poate dăuna ambilor părinți! Bucură-te de această perioadă şi oferă-i copilului tău o mamă fericită!