„Coaching-ul m-a învățat să fac mai des curat în viața mea”
Acest interviu este pentru tine, cel care dorești sa te dezvolţi, să te descoperi, să devii motivat şi prezent în viaţa ta, dar şi să afli mai multe lucruri despre coach-ul cu care ţi-ai dori să lucrezi. Te invit acum să citești interviul cu Daiana Rosu, mama, soţie, femeie de cariera şi coach acreditat ANC.
Cum ai descoperit coaching-ul și cum te-a ajutat pe tine?
Am început cu citit cărți de dezvoltare personală acum mai bine de 7 ani, imediat după o depresie. Apoi mi-am propus să aflu tot mai multe despre cum funcționează creierul, mintea umană.
Coaching-ul, ca și instrument propriu-zis, a venit în viața mea, acum 2 ani, după ce am născut. Aparent întâmplător, o postare de pe Instagram a unui coach mi-a atras atenția. Astfel am început să fac sesiuni online, să discut despre problemele/ schimbările din viața mea de mamă, antreprenor, soție, cu un om obiectiv, coach-ul meu. Acest lucru m-a ajutat, în linii mari, să găsesc soluții și să evit rolul de victimă, rol în care, din declarațiile multor mame, se alunecă foarte ușor în perioada maternității. Mi-a plăcut atât de mult întreg procesul încât am decis să îmi iau acreditarea de practică. Mi-am depășit limitele și am intrat într-un proiect de studiu de mai mult de jumătate de an, având un copil mic în grijă.
Cum funcționează coaching-ul?
Coaching-ul, ca orice altceva în viață, funcționează dacă vrei să funcționeze. La nivel de definiție, el este un parteneriat de comunicare 100% confidențial, o provocare cognitivă cu ajutorul căreia, prin intermediul unui om care te ascultă activ, te descoperi/ observi/ înțelegi. Este o formă de cunoaștere de sine prin discuții libere, completate cu instrumente de specialitate. Este o organizare a ceea ce ești și ceea ce vrei să fii. Este o discuție care îți poate schimba viața printr-un dialog simplu, dar foarte bine punctat.
Pare așa o modă, oricine poate deveni coach?
Oricine poate să studieze subiectul, să aibă o certificare sau să creadă că este coach. A fi un coach bun nu cred că este pentru oricine. A găsi un coach bun, potrivit ție, ca în orice alt domeniu, necesită căutări și testări. Din experiența personală, din reclamele de pe internet care promit certificări de practică în câteva ore, chiar recomand o atentă selecție a omului cu care vei lucra. Probabil moda aceasta vine și ca răspuns la perioada pandemiei în care, e clar, noi oamenii, avem nevoie tot mai mult unii de ceilalți.
Pot să zic că această știință, coaching-ul, pare a fi o formă productivă de a dialoga online, așa, distanțați social.
Ce calități trebuie să aibă un coach valoros?
Să fie exclusiv în slujba clientului.
Să-l asculte activ, cuvânt cu cuvânt.
Să iubească actul comunicării.
Să accepte diversitatea umană.
Să creadă în puterea din fiecare om care-i stă în față.
Și, nu în ultimul rând, să lucreze cu el.
Ce ar trebui să caut la el?
Suportul tău în a-ți găsi răspunsurile de care ai nevoie.
Chimie. Este și motivul pentru care prima sesiune cu mine este gratuită. Omul trebuie să știe ce cumpără, mai ales dacă nu a mai practicat așa ceva.
Acte doveditoare. Ceea ce a studiat este extrem de important. Cum ziceam și mai sus, te poți lovi de tot felul de specialiști creați peste noapte.
Rezultate. Dupa o primă sesiune poți vedea dacă discuțiile au avut sau nu sens pentru tine, deci, înainte de a căuta ceva anume la un coach, este nevoie de a investi puțin curaj pentru a descoperi ce presupune, mai exact, o sesiune.
Este vorba despre experiența de viață sau mai degrabă despre vocație?
Părerea mea este că vorbim despre un parteneriat între cele două. La mine au fost întâi experiențele de viață din care am cules lecțiile de care aveam nevoie, iar dorința și setea de cunoaștere, de a mă cunoaște, au dus la conturarea și descoperirea vocației. Am înțeles că rolul meu este să dau mai departe, să ajut.
Este posibil, totuși, ca vocația să primeze, gândindu-mă că cineva poate practica această meserie și cu mai puțină experiență propriu-zisă de viață. Cred doar că acest tipar de coach ar putea leaga o relație sau înțelege un pic mai greu un client.
Ce te individualizează pe tine, ca și life coach?
Este adevărat că suntem unici și că avem particularități definitorii, însă, ca orice alt coach bun, cred că avem aceeași misiune: starea de bine a partenerului de dialog. Eu, ca om, sunt 100% în orice rol interpretez. Pasiunea, carisma, simpatia, umorul și lejeritatea cu care oamenii se deschid în fața mea pot fi trecute ca puncte tari.
Un detaliu drăguț ar fi faptul că doar coaching-ul a reușit să mă scoată puțin din rolul de mamă (pe care îl iubesc maxim), deci se poate deduce cam cât de mult îmi place ceea ce fac. Eu, de exemplu, așa îmi aleg un prieten, medic sau partener de afaceri. După pasiunea pe care o pune în ceea ce face.
Coach-ul este un fel de psihoterapeut?
Psihoterapeutul este specializat în a lucra pe experiențele din trecut, în timp ce coach-ul se focusează pe prezent și viitor. Terapeutul este pe o treaptă superioară și oferă soluții, în timp ce în coaching relația este la același nivel, iar clientul își creionează singur soluțiile.
Este adevărat, cele două arii pot merge foarte bine împreună, fiind motivul pentru care mulți se specializează și în coaching și în psihoterapie.
Care sunt beneficiile concrete pe care crezi că le aduce coaching-ul?
În timp ce un client se bucură de mai mult timp cu familia în urma implementării unui program bine determinat, un altul iese din relația de familie pentru că realizează că este una toxică. Fiecare om caută anumite răspunsuri într-o sesiune, așadar, beneficiile concrete sunt diverse. Ca beneficii generale pot menționa: claritatea, motivarea, prezența, auto-cunoașterea, ușurință la schimbarea sau implementarea de comportamente.
Care este mesajul tău pentru oamenii care au nevoie de coaching? La ce să se aștepte după o sesiune de coaching?
Toți avem nevoie de suport, în sensul că, toți putem mai mult, dacă suntem susținuți. Asta face coaching-ul, de fapt. După o sesiune, te simți bine. Ești mai ușor, mai liber, chiar dacă pe parcursul discuțiilor lucrurile devin și incomode. Spun incomode pentru că întrebările sau instrumentele folosite te pun să privești din toate unghiurile și te împing la a găsi soluții potrivite speței tale. În general, așteptările sunt în direcția îmbunătățirii și a „aha-urilor”.
Cui este adresat coaching-ul pe care tu îl practici? Există o nișă care te interesează în mod special?
Lucrez cu orice om dispus să descopere această știință, dar, mai ales, dispus să se descopere pe el. Faptul că am studiat subiecte ca nașterea naturală și un stil de parenting echilibrat, m-a determinat să îmi propun ceva proiecte și în această direcție, însă independent de sesiunile de coaching. Din social media ar părea că lucrez mai mult cu părinți pentru că scriu cu drag și despre acest subiect, însă oamenii cu care am sesiuni de coaching, în prezent, sunt din diverse domenii, cu sau fără copii. Găsesc specială fiecare poveste de viață, de aceea n-aș putea spune că am un interes aplecat către o nișă anume, ci către oameni. De mică am visat să schimb lumea, așa că, pare că trebuie să iau lucrurile „om cu om”.
Cum s-a schimbat viața ta de când ai pășit în lumea coaching-ului? Ce ai schimbat și ce ai păstrat?
Mi-am schimbat, în primul rând, mentalitatea. Mi-am conștientizat valorile, mi-am eliminat o mulțime de credințe limitative, am introdus obiceiuri noi, mai sănătoase, mi-am acceptat trecutul cu mai multă blândețe, am devenit un observator mai atent al dialogului meu interior și exterior.
Am aflat cine sunt, am înțeles că eu îmi aleg propriul stil de viață și am încetat să mai caut țapi ispășitori. Coaching-ul m-a învățat să fac des curat în viața mea (de la mediu, la oameni sau obiceiuri) și să învăț. Să învăț constant pentru că îmi dau seama că știu tot mai puțin cu cât aprofundez.
Ce citești care să te ajute în acest proces, pe cine urmărești?
Îmi plac abordările începând cu cei mai comerciali vorbitori motivaționali actuali ca Tony Robbins, dar mă fascinează și scrierile mai vechi, fine, de specialitate, din neuroștiință și filosofie, ca cele ale lui Viktor Frankl, de exemplu.
Mă inspiră să urmăresc alte persoane din domeniul coaching-ului și al domeniilor conexe. Jim Kwik, Sadhguru, McConaughey, Joe Dispenza, Paul Olteanu, Bianca Brighila, Cristina Oțel, Andreea Raicu sunt doar o parte dintre cei cu care rezonez. În tot acest proces mă mai ajut, la rândul meu, de discuții periodice cu un alt coach. Este modul în care îmi găsesc cele mai bune răspunsuri.