Codependenţa – calea sigură către eşecul relaţiei
Codependenţa reprezintă o relație disfuncțională de ajutor, în care o persoană susține sau permite dependența altei persoane; una sau ambele persoane depind de persoană iubita pentru a se simți împlinite.
Codependenţa este un comportament învățat care poate fi transferat de la o generație la alta
Este o afecțiune emoțională și comportamentală care afectează capacitatea unui individ de a avea o relație sănătoasă, reciproc satisfăcătoare. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de „dependență de relații”, deoarece persoanele cu codependenţă formează adesea sau mențin relații care sunt unilaterale, distructive din punct de vedere emoțional sau abuzive.
Tulburarea a fost identificată cu aproximativ zece ani în urmă ca rezultat al anilor de studiu a relațiilor interpersonale în familiile de alcoolici. Comportamentul codependent este învățat prin vizionarea și imitarea altor membri ai familiei care afișează acest tip de comportament. Codependenţa afectează adeseori un soț, un părinte, un frate, un prieten sau un coleg de muncă al unei persoane afectate de dependența de alcool sau de droguri. Inițial, codependentul a fost un termen folosit pentru a descrie partenerii aflați în dependența de substanțe chimice, persoanele care trăiesc sau care au o relație cu o persoană dependentă. Modele similare au fost observate la persoanele care se afla în relații cu indivizi bolnavi cronic sau mental. Astăzi însă, termenul s-a extins pentru a descrie orice persoană codependentă din orice familie disfuncțională.
În definiția clasică a codependenţei se vorbește despre controlul, cultivarea și menținerea relațiilor cu indivizii dependenţi chimic sau angajarea în comportamente nedorite. Un model clasic de dependență este soțul alcoolic și soția sa.
Se consideră codependenţă într-o relație în care cei doi parteneri care au trăsături de personalitate disfuncționale, trăiesc încă împreună, însă neavând o relație bună, ci din contră. Gândiți-vă la cuplul cel mai nefericit pe care l-ați întâlnit și cum v-ați gândit desigur, de ce sunt acești oameni împreună!
Adulții sunt obișnuiți să facă parteneriate în afaceri, în familie, în relație… și oricât de dificile ar fi acestea, întotdeauna există un câștig de ambele părți. Motivele cele mai frecvente pentru acest tip de alianțe sunt: copiii, partea financiară, timpul și bineînțeles, teama de a nu fi stigmatizați de cei din jur. Însă, problema cea mai gravă aici o reprezintă faptul că fiecare dintre cei doi parteneri consideră că trebuie să sufere sau să fie maltratat în relație.
Simptomele comune, cel mai des întâlnite ale codependenţei sunt:
- relații personale de scurtă durata și instabile;
- inabilitatea de a fi/de a rămâne singur;
- sentimente cronice de vid interior și de plictiseală;
- dorința acută de acceptare și afecțiune;
- perfecționism;
- adicții de orice tip;
- supra-control; negarea propriei persoane;
- lipsa de încredere în sine și lipsa valori personale
Dacă răspunsul este pozitiv la mai mult de 3 întrebări din cele de mai jos, se poate spune că ești într-o relație de codependenţă:
- Ai sentimentul că te implici și că faci sacrificii mari pentru a satisface nevoile partenerului tău?
- Este dificil să spui NU când partenerul îți cere timp și energie?
- Acoperi problemele partenerului cu drogurile, alcoolul …..
- Te îngrijorezi deseori de ceea ce spun alții despre tine?
- Te simți prins în relația ta?
- Taci într-o conversație de teamă de a nu da argumente sau de a nu intra în contradictoriu?
Pentru a rezolva aceste probleme este necesar ca mai întâi să recunoști că ai o problema! Tratamentul prin psihoterapie pentru acest tip de dependență implică adesea explorarea problemelor din copilărie și legătura acestora cu modelele actuale de comportament disfuncțional. Intrarea în contact cu sentimentele profund înrădăcinate de rănire, pierdere și furie, vă vor permite să reconstruiti dinamica relațiilor adecvate. Acest tip de tratament este cel mai adesea recomandat deoarece aceste caracteristici de personalitate sunt adânc înrădăcinate și dificil de schimbat pe cont propriu. Veți ști că sunteți pe drumul cel bun atunci când următoarele trăsături devin parte a personalității tale:
- Îți cultivi propriile dorințe și dezvolți o legătură cu lumea ta interioară, când te vezi ca pe o persoană inteligență și capabilă.
- Spui la revedere comportamentului abuziv. Conștientizarea, schimbarea și creșterea sunt necesare pentru a depăși obiceiul de a intra în relații nesănătoase.
- Răspunzi, în loc să reacționezi la cerințele partenerului și ale celorlalți. Definirea limitelor clare și ferme înseamnă că nu reacționezi în mod automat la gândurile și sentimentele fiecăruia. Tolerezi opiniile altor persoane și nu devii defensivă atunci când nu sunteți de acord.
- Să recunoști că reacția ta este responsabilitatea ta.
- Să fii uneori sceptic cu privire la ceea ce spun ceilalți despre tine (bun sau rău), iar stima de sine să nu crească sau să scadă ca rezultat al acestor vorbe spuse. Să știi să spui NU și să accepți să auzi NU.
Când te-ai recuperat din dependența de codependenţă, să nu te mai simți obligat să rămâi într-o relație nesănătoasă și dureroasă. Să înveți că nu ești răspunzător pentru fericirea cuiva, cu excepția ta și în acest mod să poți ieși din relația de codependenţă.