Colecistectomia la copii
Colecistectomia este indepartarea chirurgicala a colecistului − vezica biliara. Acest tip de interventie inca se practica destul de rar la copii, dar poate viza orice varsta.
Vezica biliara este un organ mic al tractului digestiv, cu aspect de sac, situat sub ficat. Rolul sau este de a stoca temporar bila, produsa de ficat, sa o concentreze si apoi sa o elimine in intestinul subtire. De la ficat pana la colecist, bila calatoreste prin caile biliare intra- si extrahepatice. Bila este eliminata in timpul meselor si ajuta la digestia grasimilor din mancare.
Indepartarea colecistului se poate realiza din cauze medicale innascute sau dobandite:
-
Boli hemolitice sau boli ale hemoglobinei − hemoglobinopatii;
-
Nutritie parenterala totala pe termen lung, ce duce la aparitia colestazei;
-
Indepartarea chirurgicala a unei mari parti din intestin;
-
Obezitatea;
-
Formarea de calculi (pietre) in vezica biliara;
-
Dischinezia biliara − functie anormala de eliminare a bilei catre intestine;
-
Malformatii congenitale ale vezicii biliare precum chistul de vezica biliara, atrezia colecistului, perforatia colecistului si altele.
Simptomele afectarii vezicii biliare difera in functie de cauza
O afectare a colecistului trebuie banuita la copiii care prezinta tablou clasic de durere destul de importanta in partea dreapta superioara a abdomenului, durere care apare la scurt timp dupa ingestia de a alimente cu continut mare de grasimi. Durerea vine si pleaca − are caracter intermitent − si este destul de sugestiva pentru existenta litiazei de colecist, intalnita des la copiii obezi. In cazul in care apare colecistita − inflamatia colecistului, copilul poate prezenta durere care persista mai mult de 8 ore, febra, refuzul alimentatiei, varsaturi, greata. In infectii ale tractului biliar, numite colangite, pe langa simptomele amintite mai sus, in cazul colecistitei mai apare si icterul – coloratie galbena a sclerelor, mucoaselor si pielii.
Tratament
Interventia chirurgicala este una destul de facila si de cele mai multe ori se efectueaza pe cale laparoscopica cu minimum de incizii in piele. Interventia dureaza in medie intre 1 si 2 ore. Copiii sunt externati de regula destul de repede dupa operatie, in jur de 2-3 zile. Externarea se decide atunci cand cel mic poate sa manance si sa primeasca lichide singur si tolereaza medicatia pe gura.
Indiferent daca operatia se face clasic sau laparoscopic, incizia sau inciziile se vindeca in decurs de aproximativ o saptamana. Dupa vindecare, marginile inciziei pot ramane discret dure, acest aspect fiind absolut normal.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru