Colostrul si alaptarea
Laptele matern este alimentul ideal pentru copii de la nastere si pana la 6 luni, ca element unic in dieta lor. Alaptarea se recomanda a continua si dupa diversificarea dietei, cel putin pana la varsta de 2 ani sau pana in momentul in care atat mama cat si copilul considera ca este cazul. Este lesne de inteles interesul manifestat in legatura cu toate aspectele alaptatului. De asemenea, este foarte important ca femeile care alapteaza sa fie sustinute, iar partenerii lor sa fie corect informati asupra aspectelor ce tin de alaptare. Alaptarea este intr-adevar unul dintre cele mai naturale gesturi, dar asta nu inseamna ca multe dintre mamici nu au dificultati la inceput.
Laptele matern este produsul de secretie al glandelor mamare, fiind un lichid ce detine proprietati speciale, este produs prin mecanisme complexe de secretie si are compozitie diferita in functie de durata alaptatului, momentul zilei in care are loc alaptatul si de-a lungul intregii perioade in care reprezinta baza nutritionala a nou-nascutului si a sugarului. Pentru ca secretia lactata sa fie mentinuta, mama trebuie sa urmeze o dieta corespunzatoare, cu aport adecvat de lichide, vitamine si minerale, sa nu fie expusa efortului sustinut, ferita de stres si situatii conflictuale, iar alaptatul trebuie sa se efectueze intr-un mediu potrivit din punct de vedere ambiental. Este interzis consumul de tutun si alcool.
In ceea ce priveste compozitia laptelui matern, aceasta difera in functie de tipul de lapte : colostru sau laptele de inceput, secretat in primele 4-5 zile ale alaptatului difera fata de laptele de tranzitie si cel matur. Diferentele sunt subtile, laptele continand aceleasi „ingrediente” esentiale, dar in cantitati diferite, cu mentinerea unui aport caloric mediu de 67 kcal/100 ml.
Colostrul este primul lapte secretat de catre san
El este prezent in interiorul sanului inca din sarcina, multe dintre gravide observand mici picaturi de lichid galben pe mamelon catre sfarsitul sarcinii. Este o forma foarte concentrata de lapte, motivul fiind ca stomacul nou-nascutului poate sa tolereze doar 5 ml la fiecare masa, in prima zi de viata, volumul gastric urmand sa creasca treptat in urmatoarele zile. Colostrul are si un usor efect laxativ, ajutand la eliminarea primului scaun al nou-nascutului, numit meconiu. Este foarte bogat in anticorpi si alte celule sau compusi cu rol in imunitate, precum limfocite, lactoferina sau lizozim. Contine de asemenea numerosi factori de crestere, deosebit de importanti pentru bebelus.
Pentru ca este atat de pretios, se recomanda punerea cat mai rapida la san a nou-nascutului, indiferent de felul in care mama a nascut (natural sau prin operatie cezariana). Orice picatura de colostru care ajunge la bebelus este esentiala pentru un start cat mai sanatos al celui mic in viata.
Avantajele alaptatului:
- Dezvoltarea si consolidarea relatiei mama-nou-nascut/sugar;
- Revenirea uterului la dimensiunea si pozitia fiziologica, prin secretia de ocitocina – tonic uterin, din timp lactatiei.
- Revenirea la greutatea corporala anteriora sarcinii, prin consumul de calorii alocat mentinerii secretiei lactate. O zi de alaptat consuma aproximativ 500 kcal.
- Posibilitate de a oferi bebelusului un aliment natural, sigur, accesibil.
Pentru nou-nascut/sugar:
- Protectie impotriva adeziunii patogenilor la nivelul tractului digestiv si respirator, prin continutul de anticorpi IgA secretori si mucus.
- Scaderea potentialului de a dezvolta manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii, in comparatie cu formulele de lapte si laptele de vaca.
- Scade riscul de aparitie a bolilor inflamatorii intestinale si a celiachiei.
- Preventia obezitatii prin aport corespunzator de calorii si proteine.
- Scade incidenta astmului, a hipertensiunii arteriale si a diabetului de tip I si II.
- Stabilirea unui ritm de crestere optim prin faptul ca nou-nascutul/sugarul participa activ si voit la mentinerea unui ritm regulat al meselor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Ingrijirea sanilor in alaptare
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru