Complexe fizice legate de silueta
Traim in secolul corpului liber de vesminte, dar si de prejudecati. Mass-media, moda, mentalitatile si orientarile prezente ne provoaca continuu si ofera un nou sens conceptului de generozitate. Femeilor li se pare firesc sa poarte rochii transparente si sa evite lenjeria intima, sa-si scoata in evidenta sanii si fesele. Tunsorile moderne obtinute la saloane de hairstyle, implanturile siliconice sau combaterea neobosita a celulitei, inamicul numarul unu al frumusetii, fac parte din viata majoritatii femeilor. Aproape fiecare femeie se viseaza a avea un corp de fotomodel, ceea ce presupune munca pentru intretinerea fizica prin intermediul saloanelor de cosmetica, de remodelare corporala, de masaj, sau cu ajutorul salilor de aerobic, fitness, sau prin mijloace medicale oferite de centrele de chirurgie plastica. Vechile bariere ale pudorii au fost de mult incalcate. Am ajuns, dupa o perioada de cautare inconstienta sau nu a senzationalului, a adrenalinei, a extazului resimtit in fata neobisnuitului sau noului, impasibili la goliciunea umana. Altadata, uimiti, acum, indiferenti la sanii goi de pe plaja, la picioarele dezgolite de pe trotuare, la bluzele cu decolteuri adanci, la blugii cu talia atat de joasa incat poti privi indelung lenjeria intima, la rochiile cu spatele gol etc.
Nuditatea, ca normalitate in zilele noastre
Nuditatea a devenit o normalitate. Ne-am obisnuit atat de mult cu aceste privelisti “goale” ale trupului uman, incat am devenit indiferenti chiar si la neintelesele porniri ale dorintei sexuale. Doar ca aceasta normalitate a nudului nu a facut decat sa plafoneze atractia dintre indivizi. Acest mic efect pervers al simplificarii si micsorarii drumului ce trebuie parcurs catre intimitatea fizica a celuilalt denota cat de nefasta si inadecvata sanatatii vietii sexuale a cuplului este seminuditatea impartasita mai mult decat generos.
Frumusetea asociata cu sacrificiile fizice pentru o silueta de model
Un adevar lesne de observat in jurul nostru indica faptul ca femeile frumoase beneficiaza de anumite avantaje numai pe considerentul ca sunt frumoase. Acest lucru este perceput de cei mai multi dintre noi ca fiind o nedreapta discriminare. S-a dovedit stiintific, in anul 1998, ca persoanele aspectuoase din punct de vedere fizic sunt mai bine recompensate pentru activitatea lor profesionala, sunt tratate cu mai mare indulgenta si au sanse mai mari de castig pentru obtinerea unui loc de munca. Alte caracteristici pozitive atribuite unei persoane pline de farmec sunt: inteligenta, sociabilitatea, increderea in sine, stima de sine, altruismul, generozitatea, simpatia etc. O alta categorie de specialisti apreciaza frumusetea ca fiind o adevarata tiranie asupra conditiei femeilor din intreaga lume. Aceasta credinta se bazeaza pe numeroase cazuri de malnutritie sau subnutritie datorita dorintei imperioase de a avea o silueta impecabila, cu grave consecinte asupra sanatatii fizice si psihice a femeilor. De asemenea, frecventa dietelor de slabire cu slabe rezultate determina acute sentimente de vina, de rusine, de depreciere, de dezgust fata de propria persoana, de demoralizare pana la dramatica depresie.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei