Complicații ce pot apărea după o întrerupere de sarcină
Prin întreruperea unei sarcinii înțelegem că embrionul sau fătul nu mai prezintă activitate cardiacă. Astfel că oprirea sarcinii din evoluție până la 24 de săptămâni de gestație se numește avort, iar după acest prag conduita este asemănătoarea unei nașteri.
Riscurile care apar după întreruperea unei sarcini sunt diferite în funcție de situația în care femeia se află, putem vorbi despre avort spontan, medical sau chirurgical și un aspect important îl reprezintă numărul de săptămâni de gestație.
· Avort spontan
Avortul spontan se definește ca întreruperea neintenționată a cursului unei sarcini, excluzând astfel orice manevră deliberată ce ar putea duce la eliminarea embrionului sau a fătului. Succesiunea a trei sau mai multe avorturi spontane neintercalate de nicio sarcină finalizată cu naștere este recunoscută ca boală abortivă sau avort habitual.
· Avortul terapeutic
Avortul terapeutic este indicat în diferite circumstanțe în care evoluția sarcinii poate duce la agravarea unor afecțiuni materne sau chiar la decesul acesteia, în condițiile în care produsul de concepție este diagnosticat cu afecțiuni severe sau când este rezultatul unui viol sau incest. Complicațiile care pot să apară sunt hemoragia, leziuni la nivelul uterului (perforația) sau sepsis.
· Avortul la cerere
Cele mai multe complicații sunt considerate minore cum ar fi: durerile pelviabdominale, sângerarea, infecțiile, complicațiile postanestezie, în timp ce altele sunt majore: atonia uterină, hemoragiile ulterioare, perforația uterină, leziuni ale organelor vecine (vezică sau intestin), lacerație cervicală, avort eșuat, avort septic, coagulare intravasculara diseminată.
Impactul pe care îl are întreruperea sarcinii
Multe femei au șanse să rămână imediat însărcinate după un curetaj, de aceea este indicat să găsească o metodă de contracepție pentru a evita o sarcină ulterioară. Există riscul ca această procedură să afecteze fertilitatea sau apariția sarcinilor ulterioare în cazul în care apare o infecție la nivelul uterului. Infecția se poate răspândi ușor și la nivelul organelor vecine, cum sunt trompele uterine, ovarele și poartă denumirea de boală inflamatorie pelvină. Boala inflamatorie pelvină crește riscul de infertilitate sau de sarcină ectopică (oul se implantează în afara uterului). Majoritatea infecțiilor sunt tratate în stadii incipiente.
Rata de complicații legate de avort este estimată a fi de aproximativ 2% pentru avortul medicamentos, 1,3% pentru avortul aspirat în trimestrul I și 1,5% pentru avorturile din trimestrul II sau ulterior.
Complicațiile care apar după efectuarea avortului sunt rezultatul a trei mecanisme majore: infecție, evacuare incompletă a produsului de concepție, ceea ce duce la complicații hemoragice și perforația. Frecvența și severitatea complicațiilor avortului depind de vârsta gestațională la momentul avortului și de metoda avortului. Conduita în avorturile însoțite de hemoragie trebuie să fie foarte promptă pentru evitarea șocului hemoragic și a complicațiilor sale.
Farmaciştii Catena recomandă Myo-Sun, pentru stimularea functiei ovariene. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.