Complicatii in perioada de lauzie
Lauzia se defineste ca perioada scursa de la expulzia placentei pana la 6 saptamani postpartum. Aceasta perioada se imparte in 3 perioade distincte – lauzia imediata –caracterizata prin primele 24h – perioada in care pot aparea complicatiile hemoragice si hemodinamice; lauzia imediata propriu-zisa – pana in ziua 10-12; lauzia tardiva – pana la 6 saptamani.
Complicatii ale lauziei
Este important pentru orice lauza sa cunoasca eventualele complicatii care pot aparea in perioada de dupa nastere, pentru a se putea adresa medicului curant in vederea investigatiilor si a tratamentului corespunzator.
1.Hemoragia postpartum
Hemoragia postpartum este definita ca pierderea de sange de peste 500 ml dupa nasterea vaginala sau de peste 1000 ml dupa nastere prin operatie cezariana. Pierderea acestor cantitati in 24 de ore de la nastere este denumita hemoragie postpartum precoce, in timp ce hemoragiile dupa 24 de ore de la nastere sunt secundare sau tardive.
Cele mai frecvente cauze ale sangerarii imediate sunt atonia uterina (lipsa de contractie a uterului) sau leziunile de parti moi (vagin, col uterin). Acestea vor fi identificate pe parcursul spitalizarii si tratate de catre personalul medical.
2. Endometrita postpartum
Endometrita postpartum reprezinta o infectie a endometrului.
Aceasta poate aparea atat dupa nasterea spontana cat si dupa nasterea prin operatie cezariana. Exista un risc mai crescut la pacientele care prezinta incarcatura microbiana crescuta, interval de timp crescut de membrane rupte, travaliu prelungit, nastere prin operatie cezariana.
Ca simptomatologie, se insoteste de stare generala alterata, slabiciune, febra, frisoane si lohii modificate (caramizii, urat mirositoare), uter subinvoluat.
3. Infectia plagii
Infectia plagii perineale
Din cauza mediului local umed (accentuat de prezenta lohiilor), neexpus la aer si a proximitatii anusului, plagile perineale postnastere spontana se pot infecta. Pacientele vor resimti accentuarea durerii, in locul diminuarii ei, plaga va fi edematiata, rosie, purulenta si uneori poate aparea ascensiune termica. Problema trebuie recunoscuta si tratata in consecinta pentru a nu ajunge la complicatii mai mari.
Infectia plagii abdominale
Postoperator, trebuie urmarita evolutia plagii abdominale. Aceasta poate deveni rosie, indurata, intens dureroasa. Uneori, pot exista colectii lichidiene seroase (serom de plaga) care trebuie drenate. Daca sunt neglijate, pot aparea colectii purulente (abces de plaga) care trebuie drenate si tratate corespunzator. In cazurile neglijate, cu igiena precara, cu incarcatura bacteriana mare, imunitate scazuta etc poate aparea chiar o forma mai grava a infectiei de plaga – celulita infectioasa de plaga – care reprezinta infectia difuza a tegumentului si tesutului subcutanat, forma care poate avea evolutie rapida catre bacteriemie si sepsis.
4. Mastita
Mastita reprezinta o infectie a tesutului sanului ce apare cel mai frecvent din cauza unei goliri incomplete a sanului. Punctul de plecare este de obicei la nivelul mamelonului unde poate exista o mica solutie de continuitate (ragada) aparuta in urma suptului, care constituie poarta de intrare pentru germenii de pe piele, care gasesc in laptele stagnat in san un mediu propice de cultura. Sanul devine edematiat, indurat, intens dureros. De asemenea, pot aparea febra, frison si stare generala alterata.
5. Tromboflebita
Mobilizarea precoce este esentiala in perioada imediata postpartum, atat dupa nasterea spontana, cat si dupa nasterea prin operatie cezariana.
Pe fondul unei patologii preexistente sau al unor factori favorizanti pot aparea in perioada postpartum tromboze venoase in special de membre inferioare.
In cazul trombozei venoase superficiale, vena afectata prezinta un traiect indurat, cu tesuturi rosii, dureroase, edematiate. Durerea este vie, sub forma de crampa.
O varianta mai grava a acestei boli o reprezinta tromboflebita pelvina care se produce in venele profunde, in special dupa operatia cezariana. Durerea apare in abdomenul inferior, la cateva zile dupa nastere, insotita de febra, greata si varsaturi. Contactarea imediata a medicului curant este esentiala.
6. Tulburarile emotionale
Perioada imediat postpartum reprezinta o perioada dificila pentru orice proaspata mamica. Pe langa lipsa constanta de somn, oboseala acumulata si atentia permanenta ce trebuie acordata nou-nascutului, proaspata mamica trebuie sa faca fata si furtunii hormonale care are loc in corpul ei dupa nastere. Instabilitatea emotionala, cunoscuta drept „baby blue”, poate lua multiple forme, de la o afectare usoara pana la forme grave, care necesita consult si tratament de specialitate. Aceasta afecteaza pana la 80% dintre lauze, apare de obicei la cateva zile dupa nastere, dar uneori si dupa cateva saptamani si dureaza cateva zile. Simptomele includ perioade scurte de neliniste, tristete, plans, epuizare, dureri de cap, iritabilitate, desconsiderare de sine, lipsa poftei de mancare. Acestea trec de obicei de la sine, mai ales daca pacienta beneficiaza si de ajutorul si suportul emotional din partea familiei.
Orice complicatie aparuta in lauzie trebuie identificata la timp si tratata corespunzator.
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie