Complicatiile avorturilor
Avortul reprezinta intreruperea sarcinii inainte de viabiliatatea produsului de conceptie. Avorturile sunt clasificate in spontane, habituale, terapeutice, septice si la cerere.
Complicatiile avorturilor se impart in complicatii imediate si la distanta.
Complicatiile imediate: apar in proportie de 1,4-8,4% la cateva ore dupa chiuretaj, aceasta fiind considerata o manevra chirurgicala „oarba”.
Hemoragia
Este o complicatie rara, care apare din cauza atoniei uterine, golirea incompleta a uterului, placentatie anormala sau tulburari de coagulare. Este normala o pierdere de sange minima pe cale vaginala dupa avort, insa daca hemoragia este importanta, se intervine pentru golirea completa a uterului si folosirea uterotonicelor. In unele cazuri, se poate ajunge si la terapia cu fier.
Perforatia uterina
Uterul poate fi perforat sau intepat cu instrumente metalice in timpul chiuretajului. Riscul de perforatie este mai mare la femeile cu mai multe nasteri, cu cat sarcina este mai avansata si in cazul in care pacienta nu este examinata inainte de chiuretaj. Perforatia poate interesa regiunea cervico-istmica, favorizeaza formarea de hematoame, se poate suprainfecta, iar toate acestea determina necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta.
Tratamentul perforatiei uterine simple consta in antibioprofilaxie si expectativa. Daca se constata o hemoragie importanta, dupa perforatie se indica laparoscopia sau laparotomia pentru diagnostic si tratament.
Laceratiile colului
Sunt leziuni produse de pensa de tractiune, fiind leziuni superficiale, care implica o sangerare minima.
Perforatia organelor de vecinatate
Daca nu se diagnosticheaza imediat aceasta complicatie, se poate ajunge la aparitia peritonitei, septicemiei si, in cazuri extreme, poate surveni decesul matern. Frecvent, este interesat intestinul subtire si colonul sigmoid. In cazul unei suspiciuni de perforatie intestinala, se recomanda laparotomia de urgenta.
„Calea falsa”
In timpul dilatatiei, se poate forma un fals traseu intracervical, care nu are acces in cavitatea uterina.
Moartea materna
Cauza imediata a mortalitatii materne este considerata hemoragia sau avortul septic in avorturile ilegale.
Reactie alergica la medicamente
Anestezia generala intravenoasa poate determina cefalee, greturi sau varsaturi, pe cand cea locala cu xilina injectata paracervical poate genera bradicardie si, rar, poate conduce la moarte materna.
Complicatiile la distanta
Endometrita
Clinic, se caracterizeaza prin metroragii, dureri abdominale colicative si febra. Se recomanda antibioprofilaxia si controlul instrumental al cavitatii uterine cu evacuarea resturilor.
Reactii anexiale
Reprezinta situatii in care femeile se prezinta la peste 7 zile de la un chiuretaj cu sindrom algic pelvin.Tratamentul consta in antibioterapie si tratament simptomatic.
Sinechia uterina
Diagnosticul se pune la distanta de chiuretajul uterin, pacienta prezinta dismenoree, hipomenoree si afirma infertilitate secundara. Tratamentul sinechiei uterine este histeroscopia.
Complicatii psihologice
Unele femei trec printr-o trauma emotionala dupa avort, mai ales in cazul avorturilor spontane, fiind necesar suportul psihologic.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie