Complicatiile diabetului zaharat in sarcina
Diabetul la femeile gravide poate fi pregestational, in cazul in care diabetul (de tip 1 sau tip 2) a fost diagnosticat inainte de sarcina, sau gestational, care se refera la diabet diagnosticat in timpul sarcinii. Femeile gravide sunt testate pentru diabet zaharat intre 24-28 saptamani de gestatie si un numar tot mai mare sunt diagnosticate cu diabet zaharat gestational, concomitent cu epidemia de obezitate.
Diabetul pregestational reprezinta aproximativ 13% din cazurile de diabet in sarcina, in timp ce diabetul gestational 87%. Managementul medical al diabetului zaharat pregestational implica monitorizarea frecventa a glicemiei, cu ajustarea dietei si tratamentul cu insulina pentru a realiza normoglicemie. Daca hiperglicemia materna este prezenta in timpul organogenezei, riscul de avort spontan si de anomalii congenitale este crescut. Mai tarziu in timpul sarcinii, controlul glicemic sarac creste riscul macrosomiei (greutate la nastere peste percentila 90 sau > 4000 g) si sechelelor fetale.
Pe termen lung, femeile cu diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. Copiii lor sunt, de asemenea, la risc pentru sechele pe termen lung si obezitate, sindrom metabolic, toleranta alterata la glucoza.
Complicatiile fetale si neonatale:
Cele trei potentiale complicatii fetale majore in randul femeilor cu diabet zaharat pregestational sunt: malformatii congenitale, avort spontan si macrosomie. Hiperglicemia este cel mai important factor determinant al acestor riscuri. Frecventa crescuta a avortului spontan la femeile cu diabet zaharat prost controlat este considerata a fi secundara hiperglicemiei, bolilor vasculare materne, inclusiv insuficientei utero-placentare.
Cea mai grava complicatie a macrosomiei este distocia de umar, ceea ce poate duce la leziuni de plex brahial la copil. Macrosomia creste, de asemenea, si probabilitatea terminarii nasterii prin operatie cezariana. Polihidramniosul (lichid amniotic in exces) apare mai frecvent la sarcinile complicate cu diabet zaharat si creste riscul de deces fetal si de nastere prematura.
Riscul de a dezvolta diabet zaharat in cazul copiilor ai caror parinti au diabet zaharat depinde de o serie de factori, inclusiv daca mama sau tatal este parintele afectat, tipul de diabet zaharat (de tip 1/ tip 2) si rasa/etnia. Exista studii care sugereaza ca hiperglicemia in timpul sarcinii, daca rezulta din diabet zaharat tip 1, poate impune modificari metabolice asupra fatului care pot promova obezitatea si sindromul metabolic mai tarziu in viata de adult.
Complicatii materne:
Retinopatia diabetica se agraveaza la unele femei in timpul sarcinii, desi aceasta nu apare de novo la femeile fara retinopatie inainte de sarcina. Sarcina nu pare sa creasca riscul de dializa si nefropatie diabetica, daca ele nu a fost prezente inainte de conceptie. Neuropatia diabetica nu pare a fi agravata de sarcina, cu toate acestea, femeile cu neuropatie au un risc crescut de complicatii ale sarcinii, cum ar fi hiperemeza gravidica, hipotensiune arteriala ortostatica, retentie urinara si sindromul de tunel carpian.
In cazul gravidelor cu diabet zaharat, prevalenta hipertensiunii arteriale, a preeclampsiei, a bolilor cardiovasculare si tiroidiene si a infectiilor este crescuta.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie