Comportamentul in cuplu. Ce sa nu faci in fata iubitei?
Pentru ca o relatie sa dureze, comportamentul fata de persoana iubita este cel putin la fel de important ca si iubirea pe care cei doi si-o poarta. Respectul reciproc, grija fata de partener, atentia constanta la nevoile celuilalt, compasiunea, limbajul incurajator si pozitiv sunt doar cateva dintre atitudinile care, aplicate intr-un cuplu, ajuta la consolidarea acestuia. Fara indoiala ca si aceste cupluri se confrunta cu sincope si momente critice, insa le depasesc mai usor. Infidelitatea, abuzul fizic si psihic, dependenta emotionala reprezinta o serie de comportamente nepotrivite care au un aport insemnat la destramarea relatiilor. In comparatie cu ele, aruncarea sosetelor murdare pe podea sau refuzul de a duce gunoiul pare nesemnificativ. Insa nu doar problemele grave afecteaza relatia de cuplu. Toate aceste lucruri marunte, lipsite de importanta, dar livrate in mod constant erodeaza armonia dintre parteneri. Treptat, incepi sa te simti neapreciata, neiubita, controlata si criticata. Este destul de dificil sa gasesti o alta fiinta umana cu obiceiuri si preferinte aliniate perfect cu ale tale.
Se pare ca barbatii adopta un comportament „rau” si ajung sa isi necajeasca partenera cu foarte multa usurinta, fara sa depuna nici cel mai mic efort.
Ce sa nu faci niciodata in fata partenerei?
- Nu flirta cu alte femei de mana cu iubita ta. Flirtul, spun specialistii, este adanc incrustat in genele barbatilor si reprezinta o activitate sanatoasa, satisfacandu-le nevoia de vanatoare. Dar nu de fata cu partenera. Se va simti tradata, amenintata si tratata fara urma de respect. Majoritatea femeilor nu ar accepta acest gen de comportament nici in lipsa lor, desi reprimarea acestui impuls este mai nociva decat flirtul. Poti flirta cu alte domnisoare atat timp cat nu intreci masura si te rezumi doar la o confirmare a masculinitatii tale si a faptului ca inca mai esti atragator.
- Nu o compara cu alte femei. Comparatia cu alte femei genereaza frustrare, sentimente de inferioritate, invidie pentru presupusele calitati ale alteia: frumusete, statut social, inteligenta etc. Femeile vor sa se simta apreciate, iubite, speciale. Le displace total sa ai asteptari exagerate cu privire la modul in care ar trebui sa se comporte. Nimeni nu este perfect si nu ai de unde sa stii daca femeile pe care le admiri nu au si ele defecte de neacceptat.
- Nu ii vorbi urat. Toata paleta de jigniri, incepand cu remarcele pline de rautate, reprosurile si terminand cu injuraturile, are rolul de a-i face viata celuilalt mizerabila. Stii ca, pentru un singur cuvant urat adresat partenerei, este nevoie de inca 5 cuvinte pozitive pentru a contracara efectul. Nu te elibera de furie intr-un mod distructiv relatiei, deoarece jignirile sunt extrem de dureroase. Incearca sa iesi din egoismul impulsiv. Si, mai ales, nu ii vorbi urat in public, de fata cu prietenii vostri sau cu parintii. Acest lucru va lasa cicatrici care se vor vindeca cu greu. Invata sa comunici cald, deschis si asertiv si vei observa ca si reactia partenerei va fi pe masura.
- Nu ii ingradi libertatea. Nu ii verifica telefonul in fiecare zi. Gestul acesta o va indeparta de tine si trebuie sa recunosti ca nici tie nu iti place sa iti faca asta. Permite-i sa petreaca timp impreuna cu prietenele si nu o suna din 5 in 5 minute sa o verifici si sa o intrebi cand vine acasa.
- Nu fi badaran si prost-crescut. Nu mai sunt la moda barbatii care ragaie, nu se spala, miros urat, mananca cu gura deschisa si cei care se lauda cu cuceririle lor. Se poarta barbatii manierati, cu un aspect curat si ingrijit, dar nu epilati si cu tricoul plesnind pe piept.
- Nu te comporta intr-un mod lipsit de respect fata de munca ei. Intotdeauna, barbatii au considerat ca activitatea lor este mult mai importanta decat a femeii, ei sunt cei care aduc bani si sustin familia. Acest lucru le permite sa nu contribuie la curatenia casei, sa nu stranga dupa ce au mancat si sa nu pastreze ordinea. Desi nu participa, nici nu apreciaza meritele femeii, nici acasa, nici cele legate de jobul ei.
Text: Psiholog Dana Comanescu