Comunicarea digitala in cuplu – comunicare eficienta?
Comunicarea digitala este o forma de comunicare destul de folosita in ziua de astazi si care capata mai multe forme simtitor de repede, deoarece domeniul software este intr-un continuu si rapid proces de transformare.
Specialistii produc upgrade-uri sistemelor, aplicatiilor informatice pentru a satisface cerintele pietei. In ziua de astazi, s-ar parea ca nu prea ai cum sa nu folosesti internetul. Accesul facil la informatie este un mare avantaj. Dar de aici si pana la cum inteleg tinerii sa foloseasca internetul, chiar si atunci cand constata ca se produc neplaceri in viata de cuplu, cauzate de o proasta gestionare a acestuia, este o parte nevralgica pe care incercam sa o expunem in linii mari in acest articol.
Cum este perceputa comunicarea virtuala de catre tineri?
Nu este nevoie de niciun sondaj pentru a gasi statistica reala. Este nevoie doar sa privim in jurul nostru. Pe strada, in drum spre scoala sau serviciu, in metrou, in parc, pe banca sau in timp ce merg sau chiar in timp ce stau de vorba cu alti prieteni sau colegi, telefonul, bineinteles conectat la internet, este manuit cu maiestrie de catre esantioane masive de populatie de varsta, sex, cultura, educatie diferite. Multe cupluri considera comunicarea virtuala a fi foarte necesara pentru ca le faciliteaza satisfacerea diferitelor nevoi in sfera comunicarii.
In viata de cuplu, comunicarea digitala aduce avantaje sau dezavantaje?
Avantajele pe care le ofera comunicarea virtuala (chat, e-mail, Facebook etc.) sunt evidente. Suntem prea ocupati la serviciu sau trebuie sa ramanem peste program… un sms ne vine in ajutor. Suntem plecati in alta localitate… postam imagini cu locurile pe care le-am vizitat, intalnirile cu prietenii sau activitatile importante, Facebook-ul inlesneste acest aspect. Multe cupluri apreciaza sprijinul acestei forme de comunicare, partenerii considerand ca au fost un timp mai mare conectati, au fost mai aproape prin intermediul schimburilor online, chiar daca, fizic, ei s-au aflat la distanta.
Dar se pare ca aceasta forma de comunicare poate fi si sursa unor neplaceri sau chiar poate aduce tensiuni in viata de cuplu. Unii nu se simt confortabil atunci cand partenerul este distras de telefonul mobil sau este captat de citirea e-mailurilor atunci cand sunt impreuna. Timpul indelungat petrecut in fata laptopului creeaza nemultumiri celuilalt, iar din cauza unei conversatii online sau a unor mesaje cu diverse persoane, se poate acutiza o stare de gelozie.
Exista si o alta practica care dovedeste gradul de maturitate al relatiei si al partenerilor, si anume unii parteneri folosesc aceeasi parola, au conturi online comune; astfel − spun ei – se inlatura supozitiile ca celalalt si-ar dedica timpul unor activitati care ar aduce prejudicii relatiei dintr-un motiv sau altul. Dar aceasta forma de conventie o intalnim la unele din cuplurile casatorite sau la cele care au o relatie pe un termen lung bazata pe angajamente si in care increderea a fost consolidata de-a lungul timpului. Cei mai multi utilizatori ai internetului, chiar daca sunt implicati in viata de cuplu, daca si-au inceput relatiile cu propriile conturi si profiluri online, continua sa le utilizeze separat ca indivizi. Aceasta modalitate de a folosi internetul deranjeaza evident partenerul care devine banuitor si gelos.
Te invit sa parcurgi randurile de mai jos, formulate tocmai in scopul constientizarii acestor aspecte nevralgice care uneori ne par insignifiante… dar nu este deloc asa.
… afli ca partenerul raspunde in mod constant mesajelor pe care i le transmite colega de serviciu si este evident intr-o stare de buna dispozitie cand citeste mesajele din partea ei…
… partenerul nu-ti raspunde la mesaje…
… observi pe Facebook comentarii sau like-uri persistente din partea unei anume persoane la postarile partenerului tau…
… partenerul nu este online tot timpul pentru tine… se vede ca, in timp ce vorbeste cu tine, mai comunica si cu alte persoane…
… lista de prieteni a partenerului este plina cu persoane necunoscute…
Acestea sunt doar cateva aspecte dintr-o lista care poate fi de sute de ori mai mare, tinand cont de complexitatea formelor in care se poate desfasura comunicarea prin intermediul internetului. Banuind care sunt reactiile la cele de mai sus, consideram necesare doar recomandarile: rabdare si perseverenta in a-ti cunoaste foarte bine partenerul − fa-ti un obiectiv din asta!
Cunoasterea reciproca va conduce la incredere reciproca si va duce, de asemenea, relatia intr-o zona de confort. Astfel, pot fi inlaturate gandurile negative care va vor tulbura linistea si vor crea tensiuni daca nu aveti incredere unul in celalalt.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou