Concluziile studiilor recente despre femeile însărcinate care au COVID-19
O analiză a nu mai puțin de 77 de studii, care au fost efectuate pe toată planeta, a fost publicată în Jurnalul Britanic de Medicină. Cercetătorii au avut în vedere 11432 de femei însărcinate, unele internate pentru că erau deja infectate cu noul coronavirus, altele care erau susceptibile de a fi contactat boala.
Conform rezultatelor obținute de cercetători, riscul de a fi nevoie să fie internate la terapie intensivă este crescut în cazul femeilor însărcinate, situația fiind diferită pentru femeile de aproximativ aceeași vârstă care nu sunt însărcinate. Una dintre explicații ar putea fi că sistemul imunitar al unei femei gravide trebuie să protejeze copilul, în condițiile în care sistemul cardiovascular și plămânii sunt foarte solicitate în perioada sarcinii.
„Femeile însărcinate pot să nu aibă deloc simptome de COVID-19”
Shakila Thangaratinam, care este profesor de medicină maternă și perinatală la Universitatea din Birmingham, susține că „mai mult de 60% dintre femeile care nu sunt gravide și care sunt internate cu COVID-19 au simptome cum ar fi tusea, febra sau dificultățile de respirație, în timp ce femeile însărcinate pot să nu aibă deloc simptome”.
Femeile însărcinate pot dezvolta chiar forme severe de coronavirus în situația în care au o vârstă mai înaintată, dacă sunt supraponderale sau dacă suferă și din cauza altor boli.