Condilomatoza vulvo-anala: manifestari
Condilomatoza genitala sau negii genitali (Condylomata acuminata) reprezinta o boala cu transmitere sexuala extrem de contagioasa, cauzata de infectia cu virusul Papiloma uman (HPV).
Cum se transmite condilomatoza vulvo-anala?
Transmiterea se realizeaza prin contact direct, piele pe piele, in timpul sexului oral, genital sau anal cu un partener infectat. Condilomatoza vulvo-anala se prezinta sub forma unor excrescente conopidiforme in mod uzual, desi se poate prezenta si sub forma condiloamelor plate. Acestea sunt moi, nedureroase si destul de sangerande, daca sunt taiate sau supuse unor traumatisme prin frecare.
Factorul etiologic implicat in aparitia condilomatozei este reprezentat de infectia cu virusul HPV
Leziunile condilomatoase pot aparea in orice zona acoperita de mucoasa si tegument, insa au un tropism special pentru zona anogenitala: penis, vulva, uretra, vagin, cervix, perineu si zona perianala. Exista peste 120 de tulpini diferite de HPV identificate pana in prezent. Un procent crescut de tulpini este asociat cu aparitia condiloamelor ano-genitale. Exista insa si o serie de tulpini cu tropism pentru alte teritorii ale corpului. Totusi, mediul umed si obturat in majoritatea timpului de lenjerie pare sa favorizeze infectia cu HPV si dezvoltarea leziunilor condilomatoase.
Factorii de risc pentru infectia cu HPV:
– multiplii parteneri sexuali;
– contactul sexual neprotejat;
– varsta mica de incepere a vietii sexuale;
– existenta altor infectii vaginale cu transmitere sexuala;
– fumatul, abuzul de alcool si droguri;
– infectiile virale imunodeprimante (HIV sau herpes), tratamentele medicale cu efect imunodeprimant.
Simptomele condilomatozei vulvo-anale
De obicei, prezenta leziunilor tipice condilomatoase este singurul simptom cu care se confrunta pacientii. Leziunile nu sunt dureroase sau pruriginoase. Totusi, ele pot asocia anumite simptome in functie de existenta altei infectii vaginale concomitent. Este important de stiut ca, in ciuda absentei simptomatologiei suparatoare, consultul de specialitate si tratamentul precoce si corect pot preveni raspandirea leziunilor in alte teritorii (prin autoinoculare) si scad considerabil riscul de a transmite boala, intrucat infectia cu HPV este extrem de contagioasa.
Debutul condilomatozei vulvo-anale depinde de statusul imunitar al pacientului infectat
De cele mai multe ori, pacientii observa 2-3 formatiuni condilomatoase de mici dimensiuni raspandite pe suprafata tegumentului, insa exista si cazuri in care condilomatoza „infloreste” − leziunile sunt multiple, raspandite pe o suprafata mare si cresc rapid in dimensiuni. Existenta condiloamelor vulvo-anale asociaza, de obicei, existenta condilomatozei vaginale si/sau cervicale si, nu in ultimul rand, existenta condilomatozei canalului anal. De aceea, inspectia cu speculul vaginal si anoscopul este recomandata la pacientii care se prezinta cu condilomatoza externa, inspectia fiind completata prin aplicare de acid acetic pentru individualizarea leziunilor, intrucat, la acest nivel, ele pot scapa examinarii cu ochiul liber.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie