Conduita in cancerul de col si sarcina
Atunci cand cancerul este descoperit in timpul sarcinii, starea de sanatate a mamei trebuie sa fie luata in considerare, dar prognosticul pentru fat devine tot mai important pe masura ce se apropie de termen.
Deoarece cancerul este rar in randul femeilor tinere, suspiciunea generala este scazuta pentru ele. Simptomele tipice legate de sarcina si schimbarile fiziologice fac chiar mai dificil de diagnosticat cancerul la femeile gravide.
Odata ce diagnosticul a fost formulat, apar insa si dilemele tratamentului:
• Afecteaza sarcina prognosticul?
• Este sarcina viabila?
• Care ar fi tratamentul standard pentru cancer si cum afecteaza acest tratament sarcina?
• Poate fi amanat tratamentul in perioada post-partum?
In general, in primul trimestru de sarcina se recomanda incetarea sarcinii pentru a permite ingrijirea oncologica corespunzatoare. Odata ce sarcina implineste varsta gestationala de viabilitate (24 saptamani), medicul trebuie sa decida cat de mult poate fi amanat tratamentul si cat de repede poate fi indusa nasterea. Tratamentul oncologic are riscul de malformatii atunci cand este utilizat inainte de saptamana 8. Acest risc scade pe masura ce sarcina trece de aceasta varsta gestationala, cresterea fetala putand fi insa afectata.
In scopul de a oferi cea mai buna ingrijire posibila, o abordare multidisciplinara, care implica un obstetrician, specialist medicina materno-fetala, medic oncolog, radiolog si neonatolog, este necesara.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in sarcina
Suspiciunea cancerului de col uterin se pune pe baza unei examinari clinice si a unui examen citologic modificat, diagnosticul de certitudine insa se pune prin efectuarea unei biopsii de la nivelul leziunii cu examen histopatologic.
Conduita in cazul leziunilor precanceroase
Conduita optima in majoritatea cazurilor este cea expectativa. Sarcina nu influenteaza leziunile cervicale, iar progresia catre cancerul invaziv este foarte rara in timpul sarcinii.
In sarcina, chiretajul endocolului este contraindicat, colposcopia cu biopsia leziunii fiind singurele acceptate.
Displaziile ASCUS, LSIL impun colposcopie la 6 saptamani post-partum, iar HSIL, ASCH, AGC impun colposcopie ± biopsie; in cazul in care apar modificari de tipul CIN II-III, este necesar un examen colposcopic la interval de 12 saptamani.
Conizatia se practica pentru excluderea invazivitatii, presupune o tehnica diferita fata de cea practicata la femeile negravide si este de preferat sa fie efectuata intre 14 si 20 de saptamani.
Conduita in cancerul de col
Prognosticul la gravide este similar cu al negravidelor, iar supravietuirea este independenta de trimestrul de sarcina existent la momentul diagnosticului. Se impune tratament imediat, indiferent de varsta de sarcina, daca exista metastaze ganglionare, apare progresia in sarcina sau exista dorinta pacientei de intrerupere a sarcinii.
In stadiile incipiente, este suficienta interventia, dar in stadiile avansate, apare indicatia de radiochimioterapie (dupa evacuare uterina), urmata sau nu de interventie chirurgicala.
In cazul in care pacienta opteaza pentru continuarea sarcinii, in stadiul IA1, este necesar examen clinic si colposcopic in fiecare trimestru, iar la gravidele care decid amanarea tratamentului sau chimioterapia neoadjuvanta, evaluarea clinica si imagistica (RMN pelvin la 3-4 saptamani, ecografie fetala). Referitor la calea de nastere, nu exista date concludente privind modalitatea de nastere in cancerul invaziv.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie