Conduita la nastere
Dupa noua luni in care ne-am asigurat ca totul este bine si sarcina a evoluat fara probleme, vine si ziua cea mare. Pentru a veni in ajutorul viitoarelor mamici, va explicam care este conduita in cadrul spitalului in ziua nasterii.
In primul rand, mentionam ca nasterea prezinta 4 perioade:
– perioada I (de dilatatie),
– perioada a II-a (expulzia fatului sau nasterea propriu-zisa),
– perioada a III-a (expulzia anexelor – placenta),
– perioada a IV-a (lehuzia imediata).
La momentul internarii, gravida va fi consultata de un medic ce va stabili diagnosticul de sarcina, stadiul travaliului si va identifica semnele de risc / urgenta obstetricala.
La camera de garda se vor efectua:
- Anamneza (discutia cu pacienta): se vor afla informatii despre antecedente personale sau familiale, alergii, evolutia sarcinii, pierdere de lichid amniotic sau sangerare.
- Examen clinic general: masurarea parametrilor vitali (puls, tensiune, temperatura), palparea abdomenului, identificarea contractiilor uterine dureroase, aprecierea tonusului uterin.
- Examen genital: examinarea cu valve/speculum pentru vizualizarea vaginului si a colului si pentru identificarea sangerarii sau a lichidului amniotic urmata de tactul vaginal in caz de membrane intacte pentru stabilirea dilatatiei.
- Efectuarea unei ecografii cu vizualizarea activitatii cardiace, a localizarii placentei si a estimarii greutatii fetale.
- Pregatirea vulvei si a perineului: curatire, dezinfectie si raderea pilozitatii vulvale.
- Concluzia examinarii: intocmirea foii de internare cu diagnostic corect si plan de conduita.
Ulterior, gravida este condusa la sala de nasteri.
Conduita in perioada intai a nasterii presupune urmarirea si dirijarea travaliului
Durata travaliului la primipare (prima nastere) poate fi intre 8 si 10 ore, iar la multipare (mai mult de o nastere) intre 6 si 8 ore, sau chiar mai putin. In aceasta etapa, gravida va fi atent monitorizata (tensiune, puls, temperatura, sangerare, contractii). In timpul travaliului, imobilizarea gravidei nu este necesara, pozitiile laterale fiind benefice fatului. Gravida se poate mobiliza si alimenta. Examinarile vaginale ulterioare se vor efectua la 1 – 4 ore si urmaresc starea membranelor, dilatatia si evolutia prezentatiei.
Pacientei i se pot administra medicamente pentru stimularea contractiilor uterine sau antibiotice pentru scaderea riscului infectios atunci cand se impune. Analgezia peridurala se poate efectua in orice moment al travaliului, la solicitarea pacientei, dar numai cu acordul obstetricianului. Monitorizarea fatului se realizeaza fie prin ascultarea batailor cardiace, fie prin cardiotocografie sau prin prelevare de sange din scalpul fetal.
Nasterea propriu-zisa se poate realiza fie in pozitie ginecologica, fie ghemuita sau laterala!
In aceasta etapa, contractiile uterine cresc in intensitate si frecventa. Eforturile materne expulsive se realizeaza in numar de trei de obicei, concomitent cu contractia, intre contractii pacienta fiind sfatuita sa respire si sa se odihneasca. Epiziotomia / taierea perineului se practica in caz de rezistenta a acestuia cu lipsa de elasticitate. Dupa expulzia fatului, clamparea cordonului ombilical se realizeaza in 30 – 60 de secunde in lipsa complicatiilor fetale sau daca nu se recolteaza sange placentar. Durata perioadei a doua a nasterii dureaza la primipare 50 – 60 de minute, iar la multipare 15 – 20 de minute.
Perioada a treia a nasterii este reprezentata de expulzia placentei si a membranelor si dureaza aproximativ 15 – 20 de minute. Din cauza pericolului de sangerare, aceasta perioada este cea mai periculoasa pentru mama.
Ultima perioada a nasterii este reprezentata de lehuzia imediata. In aceasta etapa se continua monitorizarea parametrilor vitali, se controleaza partile moi, se sutureaza epiziotomia, se monitorizeaza sangerarea, se controleaza inaltimea fundului uterin si se administreaza substante ce cresc contractilitatea uterului, daca este necesar.
De mentionat ca, de la internare si in toate etapele nasterii, gravida poate solicita si obtine informatii corecte si complete despre modul in care va fi tratata conduita profesionala, conditiile din maternitate, calificarea echipei medicale, dotarile din spital sau alte criterii la fel de importante. Durata medie de spitalizare dupa nasterea naturala este de 2 – 3 zile.
Text: Dr. Luiza Bercaru, medic rezident obstetrica-ginecologie