Conduita obstetricala in decolarea prematura de placenta normal inserata
Prin decolare prematura de placenta normal inserata se intelege dezlipirea accidentala partiala sau totala a placentei de pe peretele uterin inainte de expulzia fatului. Acest incident determina formarea unui hematom retroplacentar. In mod obisnuit, accidentul se declanseaza in ultimul trimestru de sarcina sau in travaliu, dar poate sa survina si dupa 20 de saptamani de sarcina.
Decolarea prematura de placenta normal inserata determina alterarea circulatiei fetale, avand drept rezultat aparitia suferintei fetale, care poate sa duca si la decesul intrauterin.
Tratamentul profilactic
Tratamentul profilactic consta in evitarea si tratarea factorilor favorizanti: evitarea socurilor psihice si a traumelor, depistarea si tratarea corecta a unor afectiuni asociate sarcinii cu rasunet vascular − diabet zaharat, hipertensiune arteriala, evitarea consumului de substante halucinogene, alcool sau fumat. Cand gravida este in travaliu, nu sunt indicate decompresiunea brusca a uterului dupa ruperea membranelor, hipertonie si hiperkinezie uterina, perfuzii ocitocice, travalii rapide.
Conduita obstetricala
Conduita obstetricala consta in evacuarea uterina de urgenta, in cel mai scurt timp posibil, insa modul de nastere este dictat in functie de starea mamei, de viabilitatea fatului, varsta gestationala, dilatarea colului uterin si paritate. Ruperea membranelor este un gest care accelereaza travaliul, mai ales cand sarcina este la termen.
In cazul in care fatul este mort, se indica nasterea vaginala in conditiile unei coagulograme fara modificari majore. Scaderea presiunii intrauterine elimina difuziunea in circulatie a factorilor de coagulare din zona de decolare utero-placentara. In acest caz, travaliul este caracterizat de hipertonia uterina, iar in cazul in care nu sunt prezente contractiile uterine dureroase, se indica perfuzia ocitocica. Masajul uterin si stimularea uterina cu ocitocina sunt necesare dupa delivrenta placentei pentru a realiza hemostaza la nivelul patului placentar.
La inceputul sau in afara travaliului, operatia cezariana este recomandata indiferent daca fatul este viu sau mort. Atunci cand avem o dilatatie completa sau evolutia catre o nastere vaginala este rapida, se indica ruperea membranelor. In caz de dificultate la extractia fatului, se recurge la nastere instrumentala prin aplicatie de forceps sau cranioclazie (fat mort).
Cand pacienta sangereaza abundent dupa nasterea vaginala sau dupa operatie cezariana, se recurge la histerectomie de necesitate, dupa ce s-au epuizat toate manevrele de hemostaza. Histerectomia de necesitate reprezinta o metoda care elimina complicatiile ce pot sa apara in cazul unei infarctizari masive uterine, cat si eradicarea sursei de trimitere in circulatia de factori ai coagulopatiei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie