Confortul emotional vs. confortul financiar
La moda in zilele noastre sunt domnisoarele care isi vand tineretea pentru confortul financiar. Le vedem la televizor, in mall, pe plaja, ba mai mult, au devenit etalon pentru micutele fetite ce vad doar partea „glam” a acestui stil de viata, fara sa aiba acces la dedesubturile vietii lipsite de griji financiare. Pana la urma, merita sa iti vinzi fericirea, principiile, caracterul pentru o viata de lux?
In mod normal, fiecare dintre noi viseaza la o relatie de cuplu stabila, matura, de durata. In astfel de relatie, totul se construieste impreuna, pornind de la nimic, cei doi oameni creeza un camin, o familie, poate chiar o mostenire, dar evident, acesta este un proces de durata, un proces ce necesita dedicatie, munca, rabdare, compromisuri, dar ofera si satisfactia lucrului facut de tine, cu sudoarea fruntii tale.
Pe de alta parte, unii sunt dispusi sa plateasca pretul pentru a obtine totul de-a gata, chiar daca asta inseamna sa renunte la confortul lor emotional, la principiile lor de viata, practic, sa devina proprietatea banului, nu invers.
De ce unii oameni viseaza atat de mult la bogatie?
Saracia crunta, superficialitatea, promovarea din mass-media, ii impinge pe multi sa aspire catre castiguri financiare rapide, crezand ca banii aduc fericirea indiferent de metoda de a ii obtine. Din pacate, banul creeaza un cerc vicios: cu cat ai mai multi, cu atat vrei mai multi, iar asta nu se termina niciodata. De asemenea, oamenii au tendinta sa cumpere cu cadouri si atentii ceea ce nu pot oferi si este mult mai valoros: timp de calitate, discutii profunde, trairi autentice.
Fericit cu bani putini?
Un om echilibrat, cu capul pe umeri, multumit cu viata pe care o are, un om ce vede frumusetea in lucrurile marunte, nu are nevoie de bogatii infinite pentru a trai o viata infloritoare. Pana la urma, un om matur intelege ca obiectele sunt doar obiecte, iar ca fericirea autentica nu se regaseste in numarul zerourilor din cont, ci in linistea casei, in timpul petrecut cu oamenii iubiti, in amintirile pe care si le creeaza cu optimism si voiosie.
Asteptari realiste si echilibru
E absolut normal ca toti sa ne dorim sa nu avem grija zilei de maine, mai ales cand vine vorba de nevoile de baza, la fel cum este normal sa aspiram la mai mult, sa ne dorim sa ne bucuram de lucruri si experiente frumoase, dar la fel de normal este sa intelegem ca pentru a avea ce ne dorim implica rabdare, efort si ambitie. Lucrul obtinut cu usurinta, rar este valorizat si apreciat, de aici si nevoia de mai mult, mai scump, mai mare a multor dintre oamenii ce au visat la bogatie si au obtinut-o repede si fara sacrificiu.
De ajutor pentru a obtine ceea ce ne dorim fara a renunta la confortul nostru emotional este stabilirea de obiective clare, unele de lunga durata, altele de scurta durata. Un city break, o croaziera, un gadget costisitor, toate pot fi obtinute cu putina organizare, fara prea mari sacrificii si cu satisfactii enorme pentru ca demonstrezi ca poti, daca vrei, sa obtii tot ce iti doresti, mai ales cand vine vorba de a crea amintiri fata de dorinta de a obtine obiecte.
In concluzie, putem spune ca atat confortul financiar cat si cel emotional se obtin cu diverse sacrificii, pe care noi, ca adulti, ni le asumam in functie de cat de mult atarna balanta intr-o parte sau in cealalta. Renuntarea la timpul petrecut cu familia, la odihna, renuntarea la principii si valori, toate acestea sunt aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne stabilim obiectivele, indiferent de natura lor.
Citeste si Banii, motiv de cearta in cuplu
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic