Conjunctivita la copii – cauze, simptome și tratament
Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este o afecțiune inflamatorie a conjunctivei, membranq transparentă ce acoperă ochiul și interiorul pleoapelor. Aspectul poate fi unul spectaculos prin prisma faptului că ochiul devine roșu intens, iar afecțiunea se transmite cu ușurință de la un ochi la altul. Este bine de reținut faptul că este totuși o boală minoră care, în cele mai multe cazuri, nu afectează ochiul sau vederea pe termen lung. Perioada de incubație a conjunctivitei este de câteva zile, o săptămână sau cazul conjunctivitei virale, chiar și o două săptămâni.
Boala este una contagioasă și se răspândește prin contact direct cu o persoană sau un obiect infectat, prin strănut sau tuse. De asemenea, se transmite foarte ușor de la un ochi la altul prin atingere. Conjunctivita este contagioasă pe perioada prezentei simptomelor. Deși conjunctivita este în general o infecție oculară necomplicată, fără un tratament adecvat se poate transforma într-o problemă severă.
Diagnosticul de conjunctivită
Diagnosticul de conjunctivită se pune în urma unui examen ocular complet, bazat pe simptomatologie și o analiză a secreţiei conjunctivale. În funcție de cauza care a produs conjunctivita, această afecţiune se tratează în primul rând prin păstrarea unei igiene corecte a ochilor și prin folosirea medicamentației corespunzătoare.
Alte afecțiuni oculare grave pot avea simptome similare, așa că trebuie examinat rapid un copil care se plânge de dureri severe, modificări ale vederii, umflături în jurul ochilor sau sensibilitate la lumină.
Cauzele conjunctivitei la copii
La copii, conjunctivita poate fi virală, bacteriană sau alergică.
- Conjunctivita virală – este cea mai fecventă cauză de conjunctivită, fiind cauzată de bacterii și virusuri care cauzează infecții ale căilor respiratorii superioare, alături de bacteriile care cauzează unele boli cu transmitere sexuală, acest tip de conjunctivită fiind mai des întâlnit la copii născuți pe cale naturală din mame purtătoare ale acestor bacterii, la nivelul tractului genital. Conjunctivita virală debutează cu simptome de răceală (nas înfundat, gât dureros, congestia sinusurilor), pleoape umflate și sensibilitatea la lumină. Este cea mai contagioasă, cu simptome ce pot dura până la două săptămâni. Se tratează cu antivirale, cu focus pe ameliorarea simptomatologiei.
- Conjunctivita bacteriană – stafilococii și streptococii determină frecvent afecțiunea ochilor roșii cu transmitere rapidă și simptome supărătoare pentru copil: usturime, umflarea zonei, secreții abundente galben-verzui și înroșirea ochilor. Se tratează prin administrarea de picături cu antibiotic și o igienă riguroasă a ochilor.
- Conjunctivita neinfecţioasă sau alergică cauzată de expunerea la un alergen și factori iritanți de mediu ( fum, vapori, praf, păr de animale, chimicale), fără a fi contagioasă însă. Debutează cu simptome specifice alergiilor precum strănut, congestie nazală, mâncărime, lăcrimare și umflarea membranelor ochilor. Conjunctivita alergică se tratează cu picături antihistaminice la recomandarea medicului.
Simptomele conjunctivitei la copii
Poate fi dificil să se diferențieze tipul de conjunctivită, deoarece roșeața și umflarea conjunctivei este un simptom frecvent în toate cele trei tipuri de conjunctivită. Multe virusuri pot provoca conjunctivită și simptomele pot apărea într-o formă ușoară împreună cu orice boală asemănătoare gripei. Deși simptomele sunt diferite în funcție de tipul de conjunctivită, cele mai frecvente semne sunt:
- Disconfort la nivelul ochiului sau senzație permanentă de corp străin în ochi.
- Prurit (mâncărime).
- Eritem conjuctival ( înrosirea ochiului).
- Edem al pleopelor.
- Sensibilitate crescută la lumină.
- Secreții la nivelul ochiului.
- Lăcrimare excesivă.
Cum se tratează conjunctivita la copii?
Tratamentul conjuctivitei de cauză virală este limitată la toaleta ochiului cu comprese sterile și ser fiziologic steril, eventual medicație antiinflamatorie orală pentru scăderea disconfortului de la nivelul ochiului. În cazul în care este vorba despre o conjuctivită bacteriană, se vor asocia picături sau unguent cu antibiotic în tratament. Pentru conjunctivitele de cauză alergică se recomandă medicație specifică antialergică. Compresele călduțe sau reci ajută și ele la diminuare senzație de disconfort. După ce infecția a fost diagnosticată, cea mai bună metodă pentru a controla răspândirea conjunctivitei este igiena riguroasă a ochilor și a mâinilor copilului.
Conjunctivita – posibile complicații
Conjunctivita nu este o afecțiune gravă, însă lăsată netratată poate duce la complicații, cu infecții ale corneei (kerato-conjunctivită), fotofobie și scăderea acuității vizuale. Conjunctivita se poate manifesta și ca simptom al bolii Kawasaki și a bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn.
Complicațiile depind de tipul conjunctivitei (conjunctivită infecțioasă) sau o reacție alergică.
Conjunctivită infecțioasă – Dacă conjunctivita a fost cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS), în special chlamydia, infecția poate dura mai multe luni, mai degrabă decât săptămâni.
Conjunctivita infecțioasă cauzată de orice tip de bacterie poate duce la o serie de complicații, în special la copiii născuți prematur (înainte de săptămâna 37 de sarcină).
- meningită – o infecție a meningelor (stratul protector al celulelor care înconjoară creierul și măduva spinării).
- celulita – o infecție a stratului profund de piele și țesut care face ca pielea de pe suprafață să devină inflamată.
- septicemie – mai cunoscută sub numele de otrăvire a sângelui, septicemia apare atunci când bacteriile întră în sânge și atacă țesuturile corpului.
- otită medie – o infecție a urechii care afectează aproximativ unul din patru copii care au avut conjunctivită infecțioasă.
Conjunctivită neonatală – La nou-născuți, conjunctivita infecțioasă poate duce la o infecție oculară severă și rapid progresivă. Dacă nu este tratată la timp, poate provoca leziuni permanente asupra vederii copilului.
Conjunctivită alergică – Nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copilului, acest tip de conjunctivita poate afecta calitatea vieți copilului. Orice ieșire sau contact cu factorii alergeni poate declanșa simptomele.
Evaluarea și tratamentul prompt de către medicul oftalmolog pediatru atunci când apar primele semne de durere oculară, senzație de corp străin, secreții la nivelul ochiului, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină pot reduce riscul de complicații.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin intermediul cardului, Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 25%.
Citește și Cum se dezvoltă vederea la bebeluși