Consecintele clinice in prelungirea sarcinii dupa 42 de saptamani
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sarcina prelungita drept sarcina mai mare de 294 de zile numarate din prima zi a ultimei menstruatii. Acest concept este numit adesea si sarcina cu termen depasit, sarcina postmatura si sarcina suprapurtata, in comparatie cu o sarcina normala care are o durata de aproximativ 284 de zile de amenoree pentru un ciclu menstrual de 28 de zile. Inca nu se cunosc pe deplin cauzele care conduc la aceste situatii, insa cel mai frecvent trebuie evitate erorile care apar in momentul stabilirii cu exactitate a datei ultimei menstruatii (gravida nu isi aminteste cu exactitate data ultimei menstruatii).
S-a mai constatat si faptul ca este importanta stabilirea diagnosticului si identificarea perioadei fazei proliferative, deoarece data ovulatiei poate varia in unele cazuri cu zile, iar in alte cazuri, chiar cu saptamanile.
Principalele consecinte ale prelungirii sarcinii sunt impartite in doua mari categorii:
– consecinte materne
– consecinte fetale
Consecintele materne conduc la o crestere a mortalitatii si a morbiditatii prin complicatiile secundare declansarii travaliului, complicatiile secundare mortii fetale intrauterine, cresterea numarului de manevre obstetricale si chirurgicale cu efecte negative asupra recuperarii medicale a gravidei. Toate aceste complicatii sunt secundare una alteia, conducand la un prognostic prost, daca nu se intervine prompt in vederea salvarii vietii gravidei.
Consecintele fetale pot fi incepand de la cea mai grava, si anume mortalitatea perinatala a produsului de conceptie. S-a observat ca decesele sau complicatiile din timpul travaliului sau din perioada neonatala sunt secundare deseori prelungirii nasterii, cel mai des fiind observat fenomenul de aspiratie a lichidului amniotic cu continut de meconiu, ceea ce conduce la o asfixie a nou-nascutului care, daca este prost manageriata, poate avea consecinte devastatoare asupra nou-nascutului.
Consecinte ale prelungirii sarcinii:
- Scaderea volumului lichidului amniotic, a compozitiei, a culorii;
- Senescenta placentei (scadere in greutate, cordon ombilical subtire, membrane impregnate cu meconiu, depozite calcare si de fibrina);
- Instalarea sindromului de postmaturitate ce devine sugestiv pentru o malnutritie intrauterina;
- Cresterea frecventei macrosomiei de aproximativ 5 ori;
- Instalarea hipoglicemiei;
- Instalarea hipotermiei;
- Instalarea policitemiei.
Pentru a preveni asemenea situatii delicate si a opri declansarea consecintelor clinice in prelungirea sarcinii dupa 42 de saptamani, se recomanda monitorizarea medicala pe toata perioada sarcinii si stabilirea unui diagnostic clinic corect care implica o anamneza corecta si amanuntita, orientata pe stabilirea cu exactitate a datei ultimei menstruatii, examinarea fizica in mod repetat, utilizarea cu regularitate a examenelor ecografice cu rol in stabilirea varstei sarcinii si a dezvoltarii normale a produsului de conceptie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie