Consecintele psihologice ale avortului la cerere
Avortul, un subiect delicat care are nevoie de multa grija si consideratie in abordarea sa. Scriu acest articol fara a ma declara nici in favoarea avortului, nici impotriva avortului. Voi incerca sa abordez din nou subiectul, oferind cateva explicatii stiintifice ale avortului in ceea ce priveste aceasta realitate neplacuta.
Avortul este definit ca fiind intreruperea unei sarcini in orice moment inainte de nastere. Vorbim despre un termen cu o mare incarcatura emotionala. Stiti de unde deriva termenul “avort”? De la cuvantul latin arbori, care inseamna “a disparea”. Un adevar crunt, dar real! Produsul de conceptie, fie ca-l numim embrion sau fetus, in momentul avortului dispare.
Avortul deliberat, un avort la cerere
In trecut, un avort deliberat era numit avort “criminal”. In prezent, avorturile sunt legale, si tocmai de aceea, avortul deliberat si-a pierdut trasatura criminala din punct de vedere al perceptiei macro-sociale. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, un procent de 30% din toate sarcinile sunt avortate deliberat, ceea ce inseamna peste 2 milioane de sarcini anulate anual.
Altfel spus, aproape orice femeie din Statele Unite poate obtine un avort fara intarziere, cel putin in prima parte a sarcinii. Raportat la numarul de locuitori din tara noastra, procentele probabil ca sunt asemanatoare, avand in vedere nevoile de independenta si de control in continua crestere ale femeilor romance.
Avortul, in sens filozofic, este contraceptie retroactiva. Este o forma de control a nasterii prin eliminarea embrionului sau a fetusului sau a produsului conceptiei. Acesta este maximum in ce priveste“controlul” femeii asupra vietii sale reproductive.
Infruntarea realista a perioadei postavort
Daca am intreba o femeie care a facut un avort, ne va vorbi despre incarcatura emotionala negativa si despre faptul ca a fost o masura de ultim moment. Ne-ar spune ca daca ar avea posibilitatea de a da timpul inapoi, ar face-o indiscutabil, fara regrete, astfel incat n-ar mai uita sa-si ia pastila sau n-ar mai bea un pahar in plus in noaptea cu pricina.
Unele dintre cele mai comune complicatii ale avortului sunt depresia si problemele emotionale grave ale femeii chiuretate. Si toate acestea pe langa stresul fizic al operatiei. O femeie care infrunta de la bun inceput adevarul neplacut despre avort are mult mai multe sanse sa treaca prin el cu bine din punct de vedere emotional. Un avort dureaza de regula o ora. Dar suferinta mentala si sufleteasca poate dura ani zile. Consultul unui psiholog si, in formele cele mai grave ale depresiei, al unui psihiatru poate fi de bun augur. Acesta va aborda in mod specializat depresia, combinand cu succes terapia cu medicatia antidepresiva.
Avortul este o decizie personala foarte grea. Fiecare femeie in parte isi cunoaste cel mai bine istoria de viata si resursele favorabile sau nu pentru a aduce pe lume un copil sau pentru a impiedica acest fenomen reproductiv. Cu toate acestea, exista cai mai bune pentru a controla numarul de sarcini sau de nasteri, precum mijloacele contraceptive ce sunt usor de folosit, absolut sigure si ieftine, astfel incat avortul sa nu mai fie necesar.
Traim intr-o societate moderna din toate punctele de vedere. De ce sa fie chestiunea avortului o exceptie!? Sa speram ca ziua in care problema avortului va fi dezbatuta doar prin prisma unor articole vechi si prafuite de trecerea timpului este din ce in ce mai aproape de noi.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei