Consecintele psihosociale ale fenomenului „Squid Game”
Serialul „Squid Game” se bucura de un succes enorm, pozitionandu-se pe locul 1 in tendintele de pe Netflix si pe primul loc din Top 10, in peste 90 de tari.
In ciuda succesului sau rasunator, serialul sud-coreean „Squid Game” sau „Jocul calamarului” ar putea juca un rol major in dezvoltarea si favorizarea comportamentului de bullying.
Ca raspuns la popularitatea serialului, exista ingrijorari in ceea ce priveste generatia tanara, copiii si tinerii, legat de actele de violenta din „Squid Game”. Potrivit unui expert care se ocupa cu promovarea educatiei in Regatul Unit, pericolele vizionarii unui continut „necorespunzator varstei” ar putea avea consecinte psihosociale serioase si de durata.
Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat, pe retelele de socializare, au devenit virale diverse momente din Squid Game sau versiuni ale serialului Squid Game, recreandu-se unele scene.
„Squid Game” – valuri de temeri in randul parintilor si profesorilor
Drama distopica prezinta versiunile sangeroase ale jocurilor pentru copii, a carora miza este castigarea premiului de 38 de milioane de dolari. Participantii trebuie sa castige pentru a ramane in viata si a trece in etapa urmatoare. Aproape la fiecare pas, jocul descrie acte de violenta fizica si emotionala, care se acumuleaza in randul concurentilor, rezultand in cele din urma moartea acestora, pana cand este desemnat un castigator.
Dr. Sandra Wheatley, cu experienta de peste 20 de ani in domeniul psihologiei, a declarat ca serialul violent ar putea impiedica „dezvoltarea sociala si emotionala” a copiilor mici, incurajandu-i sa ignore sau chiar sa participe la acte de violenta cand altii sunt atacati”, a raportat Daily Mail. „Ii poate face sa se intrebe: «De ce nu ii ajuta nimeni?». In mod clar, exista mesaje care pot fi intelese gresit de catre copii, zdruncinand bazele a ceea ce sunt invatati la scoala, si anume ca trebuie sa ne pese de cei din jur si sa ne ajutam reciproc.”
Declaratia ei vine dupa ce, la inceputul acestei luni, o scoala primara din Belgia i-a avertizat pe parinti cu privire la „Jocul calamarului”, dupa ce cativa elevi au fost surprinsi lovindu-se reciproc, ca pedeapsa pentru ca au pierdut la jocul „Lumina rosie, lumina verde”. In serial, cei descalificati sunt impuscati. „Trebuie sa ramanem vigilenti, astfel incat acest joc nesanatos si periculos sa fie oprit!”, au precizat reprezentantii scolii.
Wheatley a afirmat ca „Squid Game” le induce copiilor un mesaj gresit despre cum sa faca fata agresiunii in public. „Nu stam deoparte cand asistam la o nedreptate. Daca vedem ca cineva este agresat sau ranit, informam un profesor si nu participam la actele de violenta sau ne indepartam”.
Squid Game a fost lansat pe Netflix in data de 17 septembrie, fiind creat de regizorul si scenaristul Hwang Dong-hyuk.
Sursa foto Hepta