Consecințele violenței în familie

Sunt încă foarte mulți oameni care consideră că fenomenul violenței în familie este specific zonelor sociale mai puțin favorizate și că victimele sunt persoane care nu au puterea de a opri abuzul sau de pleca dintr-o relație abuzivă. Fără îndoială că problemele de ordin financiar favorizează apariția unor discuții care pot degenera în momente extrem de neplăcute și care să implice reacții agresive, atât din punct de vedere verbal cât și fizic. Cu toate acestea, violența domestică este o manifestare a dorinței unuia dintre parteneri de a-l controla pe celălalt, de a-i arăta că deține puterea în cadrul cuplului, așa că o vom întâlni în toate clasele sociale, indiferent de nivelul de bunăstare al partenerilor.
Violența din familie este de cele mai multe ori ascunsă de prieteni, cunoscuți sau chiar și de alți membrii ai familiei. În foarte multe dintre situații se păstrează aparența unei familii perfecte, astfel încât nimeni nu poate bănui că ar fi ceva în neregulă. Sunt cazuri în care victima nu recunoaște nici măcar față de ea insaşi că este abuzată, în special când este vorba despre un abuz psihologic. Acesta este unul dintre motivele pentru care instituțiile de profil și specialiștii în domeniu nu pot să identifice multe dintre cazurile de violență domestică și nu intervin atunci când este necesar.
Efectele fizice ale violenței în familie
Sănătatea victimei poate să aibă foarte mult de suferit din cauza violențelor în familie. Și asta în afara efectelor evidente și imediate. Dincolo de problemele de natură fizică și psihică pe care le poate avea victima, există un risc major de a se ajunge la probleme grave de sănătate pe termen lung.
O persoană abuzată ar putea fi tentată să exagereze cu fumatul, cu consumul de droguri și de alcool. În cazul în care abuzul presupune sex neprotejat, riscurile de a se îmbolnăvi sunt, evident, și mai mari. Victimele pot ajunge să acuze tulburări gastro-intestinale și dureri de cap, s-ar putea îmbolnăvi de astm și ar putea să sufere dizabilități parțiale sau permanente. Vătămările corporale și, în unele situații chiar decesul victimei, sunt de asemenea consecințe ale violențelor din interiorul familiei sau al cuplului.
Efectele violenței în familie asupra psihicului victimei
Pe lângă efectele de ordin fizic ale violenței domestice, efectele pe care le are asupra stării psihice sunt la fel de multe și de neplăcute. Persoana abuzată ajunge să aibă probleme serioase din cauza depresiei și a anxietății, poate dezvolta o teamă inexplicabilă față de multe lucruri. Respectul de sine al victimei este din ce în ce mai scăzut, ajunge să întâmpine probleme în a se putea bucura de o viață sexuală normală. Starea psihică a persoanei abuzate este afectată de tulburările de somn și nutriție, ajungând să fie obsesiv-compulsivă și să resimtă stres posttraumatic. Există cazuri disperate, în care victima este atât de tulburată încât nu mai găsește nicio soluție și alege să se sinucidă.
În ce fel pot să ajute instituțiile statului victimele violenței în familie?
Chiar dacă primul impuls al persoanelor care suferă din cauza violenței în familie este să ascundă situația, până la urmă ajung să nu mai poată suporta. Nu este târziu să ceară ajutorul specialiștilor, pentru că aceștia există, se implică și pot face diferența în multe dintre cazuri. Indiferent dacă se adresează organelor de poliție sau medicilor, este important să știe că instituțiile colaborează eficient între ele și că pot gestiona rapid și corect preoblemele victimelor violenței în familie.