Consumul de alcool si droguri in sarcina
S-au realizat studii care sa le permita specialistilor sa inteleaga daca viitoarele mame sunt constiente de riscurile la care supun fatul daca nu respecta un regim de viata sanatos, evitand alcoolul, tutunul, medicamentele periculoase si drogurile pe perioada sarcinii si nu numai.
Rezultatele au fost uimitoare, femeile tinere fiind cele mai putin informate, dar si cele care consuma cel mai mult substante interzise in sarcina. Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 8,3 milioane dintre copiii lumii locuiesc cu un parinte alcoolic sau care are nevoie de tratament pentru abuz de droguri. Sindroame congenitale, malformatiile si alte probleme grave pot sa apara la nastere, iar cauza lor poate fi identificata in consumul unor astfel de substante.
Drogurile consumate in aceasta perioada au un dublu risc: in primul rand afecteaza starea de sanatate a mamei si intervin asupra capacitatii organismului matern de a sustine o sarcina, dar afecteaza si dezvoltarea fatului, cauzandu-i o serie de boli grave.
Efectele alcoolului asupra fatului:
Alcoolul etilic face parte dintre substantele capabile sa afecteze embrionul si fetusul in toate etapele lor de dezvoltare, cu aparitia malformatiilor sau a expulzarii premature. Sindromul alcoolic fetal (SAF) si toate bolile alcoolice aparute la fat ca urmare a consumului de alcool in timpul sarcinii de catre mama sunt din ce in ce mai des intalnite, mai ales in randul mamelor adolescente.
Sindromul alcoolic fetal – SAF este corelat cu:
– malformatii cranio-faciale: ochi mici si buza superioara subtire si aplatizata
– intarzierea cresterii: copilul este mult mai mic decat ceilalti copii
– anormalitati in sistemul nervos
– malformatii ale organelor externe si interne
Pentru severitatea efectelor si autenticitatea drogului, importante sunt doza administrata, aditivii, momentul din timpul sarcinii in care drogul este consumat, durata consumului de droguri si consumul de alte droguri.
Consumul matern de droguri are si efecte indirecte asupra fatului si bebelusului, mama consumatoare de droguri avand, de cele mai multe ori, o stare alterata de nutritie, acces redus la ingrijiri medicale, traind intr-un mediu social dificil, in care predomina violenta si afectarea psihica. In mare parte, orice drog poate influenta negativ dezvoltarea in utero a produsului de conceptie.
Bebelusii care au fost sub influenta cocainei in timpul perioadei prenatale au un diametru cranial mult mai mic, ceea ce este un indicator pentru un intelect mai putin dezvoltat si pentru un coeficient de inteligenta mai mic.
Consumul heroinei sau al altor narcotice creste riscul de nastere prematura, de greutate mica la nastere, determina aparitia problemelor respiratorii pentru copil, hipoglicemiei sau chiar hemoragiilor intracraniale. Bebelusii nascuti din mame care au abuzat de heroina se nasc si ei dependenti de acest drog si manifesta importante simptome ale sindromului de sevraj: iritabilitate, varsaturi, diaree.
Consumul de cocaina sau metamfetamina in timpul celor noua luni de sarcina poate determina avorturi spontane si pierderea sarcinii (daca abuzul are loc in primul trimestru) sau se poate complica cu nasterea prematura a fatului (uneori atat de prematura incat fatul nu poate supravietui in mediu extrauterin), greutate mica si foarte mica la nastere.
Fumatul marijuanei in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura si poate stopa dezvoltarea normala a fatului, ceea ce se va traduce prin greutate mica la nastere.
Ecstasy (MDMA) – varietate mare de amfetamine – prezinta in sarcina aceleasi riscuri ca si consumul de cocaina: greutate mic? la nastere, tulburari de somn, plans anormal, agitatie psihomotorie, tulburari neurocomportamentale, risc mare pentru anomalii cardiace.
Opioidele sunt consumate de circa 0,3-0,8% din gravide in Europa, maximum 2% in Rusia. Opioidele pot induce malformatii congenitale si sunt toxice pentru celulele umane. Din aceasta clasa de droguri fac parte heroina, metadona, codeina, morfina, thebaina, hidrocodonul, oxicodona, fentanilul, buprenorfina.
Consumul de opioide in timpul sarcinii creste riscul de avort/deces fetal, rupere prematura a membranelor, infectii, nastere prematura, toxemie si dezlipire placentara. La fat au fost citate ca urmare a consumului de opioide in sarcina: crestere fetala deficitara, malformatii cardiace, ale sistemului nervos central si digestive, suferinta fetala, hipoxie perinatala, prematuritate, aspiratie meconiala si infectii.
Dup? na?tere, copilul poate prezenta sindrom de abstinenta, crestere deficitara postnatala si microcefalie, iar pe termen lung au fost observate: tulburari neurologice, tulburari de comportament, hiperactivitate, agresivitate, mortalitate crescuta, sindrom de moarte subita.
Text: Iacob Diana, Farmacist