Contraceptia de ieri si de azi
Preocuparea pentru prevenirea sarcinilor nedorite a existat inca din cele mai vechi timpuri. Inscrisele ramase din istoria antica descriu folosirea de varii metode, mai mult sau mai putin eficiente, de prevenire a sarcinilor. Plecand de la metode mistice, folosirea de amulete si incantatii pana la administrarea de potiuni si preparate, unele dintre ele dovedite toxice, oamenii au cautat pretutindeni metode de contraceptie.
Inventarea vulcanizarii cauciucului in 1839 a dus la expansiunea industriei contraceptive, prezervativul fiind denumit „cea mai mare inventie a secolului 19”. Totusi, chiar si pana atunci fusesera folosite dispozitive confectionate din intestine de animale, cu o eficienta indoielnica. In prezent, este bine cunoscut faptul ca folosirea prezervativului reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de prevenire atat a sarcinilor nedorite, cat si a bolilor cu transmitere sexuala. Aparitia pilulelor contraceptive a oferit, de asemenea, beneficiul controlului fertilitatii si prevenirii aparitiei unei sarcini nedorite. Cu toate acestea, si in prezent exista un procent crescut de sarcini nedorite si un procent si mai mare de cazuri de infectare cu boli cu transmitere sexuala.
Insa, pana la aparitia metodelor moderne de contraceptie, metodele folosite in trecut, cel putin unele, pareau sa fie destul de eficiente.
Cele mai inedite metode de contraceptie folosite in trecut
-
Lamaile
Acidul citric continut in lamai se pare ca are efect spermicid. Femeile obisnuiau sa inmoaie buretei in suc de lamaie pe care apoi ii inserau intravaginal inaintea actului sexual. Aceste date sunt mentionate si in Talmud, aceasta fiind, se pare, metoda contraceptiva preferata de comunitatile evreiesti. Dusurile vaginale postcoitale cu suc de lamaie se pare ca nu erau la fel de eficiente.
-
Cimicifunga
Cimicifunga este o planta folosita de nativii americani datorita substantelor continute ce au propietatea de a provoca contractii uterine. Radacina acestei plante era pisata si ingerata de catre femei.
-
Dong Quai
Dong Quai, cunoscuta si ca angelica chinezeasca, este o planta occidentala folosita din cele mai vechi timpuri sub forma de tonic pentru reglarea ciclului menstrual si tratarea sindromului premenstrual. Luat in primul trimestru de sarcina, acesta provoaca contractii uterine si avort spontan. Si in prezent exista pe piata produse ce contin aceasta planta, insa nu sunt acreditate medical.
Femeile obisnuiau sa aplice intravaginal ghemotoace de bumbac unse cu o pasta formata din coaja de acacia si miere. Acacia are propietatea de a fermenta, producand acid lactic care are efecte spermicide. De asemenea, sclavele de pe plantatiile de bumbac mestecau coaja arborelui de bumbac in scopul preventiei sarcinilor.
-
Papaya
In Asia, fructul de papaya necopt era folosit pentru a preveni sarcina sau pentru a provoca un avort. Semintele de papaya erau folosite drept contraceptiv masculin, luate zilnic, provocand sterilitate temporara (pe parcursul administrarii semintelor) si reversibila, odata cu oprirea administrarii.
-
Mercurul
Civilizatiile antice erau fascinate de mercur, existand convingerea ca are proprietati medicinale si curative. Medicina antica folosea mercurul de la tratarea eritemului tegumentar pana la tratarea sifilisului si preventia sarcinii nedorite. In China antica, femeile erau sfatuite sa ingereze mercur fierbinte pentru a preveni aparitia sarcinii. In prezent se stie faptul ca mercurul este toxic, cauzand insuficienta renala, precum si afectare cerebrala si deces.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie