Contraceptia de urgenta
Contraceptia de urgenta sau contraceptia postcoitala de urgenta reprezinta metoda de preventie a sarcinilor nedorite, care poate fi utilizata la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat. Desi cel mai des este folosit termenul de „pilula de a doua zi”, aceasta nu este singura metoda folosita cu rol de contraceptie de urgenta.
Ce variante de contraceptie de urgenta exista?
Pe piata sunt disponibile doua variante: mecanice si chimice.
Metode chimice
Au fost descrise si utilizate mai multe regimuri care utilizeaza: preparate hormonale, antiprogestative si antigonadotrofine. Estrogenii, substantele antigonadotrofinice si cele antiprogesteronice nu fac parte din metodele utilizate in practica actuala curenta.
Metodele hormonale folosite sunt:
– metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate, estroprogestative administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat
– progestative: administrate in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore
– estrogenii in doze mari timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat
– Mifepristona (RU 486): este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat.
Ultimele doua metode nu sunt folosite in practica curenta.
Metoda mecanica
Singura metoda mecanica recomandata pentru contraceptia postcoitala este implantarea DIU (dispozitivul intrauterin sau steriletul) cu eliberare de cupru, in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maximum 5 zile dupa ovulatie.
Cand se foloseste contraceptia de urgenta?
Aceasta metoda se foloseste in cazul unui contact sexual neprotejat, cand nu este dorita o sarcina, sau in cazul esecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala), expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin.
Mecanismul de actiune consta in perturbarea nidatiei (implantarii oului), adica in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, tratamentul fiind ineficace daca nidatia s-a realizat. Tratamentul hormonal trebuie administrat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Cand este contraindicata contraceptia de urgenta?
In cazul preparatelor estroprogestative, utilizarea trebuie sa se faca cu prudenta daca in istoricul pacientei se regasesc boli cardiovasculare ca:
– trombozele venoase, inclusiv accidentele cerebro-vasculare,
– embolia pulmonara,
– hipertensiunea arteriala,
– coronaropatiile incluzand infarctul de miocard,
– afectiuni hepatice,
– litiaza biliara sau tulburari de cauza vasculara retiniana sau cerebrala, ca glaucomul si migrena difuza preexistente cu modificari ale FO, purtatoarele de lentile de contact, care pot prezenta tulburari datorita edemului cornean.
In cazul utilizarii DIU cu eliberare de cupru precautiile sunt legate de:
– existenta sarcinii deja implantate,
– sarcina ectopica in antecedente,
– boala inflamatorie pelvina si afectiunile inflamatorii cervicovaginale,
– bolile cu transmitere sexuala,
– parteneri multipli,
– neoplasmele genitale, inclusiv boala trofoblastica gestationala,
– sangerarea cu punct de plecare uterin de etiologie necunoscuta,
– malformatiile sau tumorile uterine benigne care fac dificila insertia DIU,
– alergia cunoscuta la cupru sau la alt constituent al DIU.
La ce efecte adverse sa ne asteptam?
Metodele hormonale pot avea diverse efecte secundare: greturi, varsaturi si dereglari ale echilibrului hormonal, manifestate prin tulburari ale ciclului menstrual, dureri in abdomenul inferior, oboseala, cefalee, vertij si tensiune mamara, sangerari intermenstruale.
DIU prezinta risc crescut de boala inflamatorie pelvina, in special la pacientele cu risc pentru infectii ale tractului genital si boli cu transmitere sexuala; de asemenea, poate creste sangerarea si durerile in timpul menstruatiei in primele luni dupa insertie si poate determina dureri abdominale, sangerare sau patare intermenstruala. Foarte rar (sub 1 la 1000 de cazuri), prezinta riscul perforatiei uterine in momentul insertiei.
Cat de eficienta este contraceptia de urgenta?
Eficienta creste cu cat metoda este folosita mai precoce in urma contactului sexual. Utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 75%.
Ratele de esec inregistrate sunt sub 1% in cazul DIU cu eliberare de cupru, si sub 1,5% in cazul metodelor hormonale, insa variaza in functie de precocitatea si corectitudinea administrarii metodelor folosite.
De retinut!
In cazul unui contact sexual neprotejat, daca nu se doreste o sarcina, cel mai prudent este ca pacienta sa se adreseze unui cabinet de planificare familiala sau obstetrica-ginecologie. Scopul consultului este atat excluderea unei sarcini deja constituite cat si alegerea metodei contraceptive postcoitale optime si cu cele mai putine efecte adverse, dar si consilierea in privinta adoptarii unei metode contraceptive pe termen lung.
De asemenea, trebuie consultat medicul ginecolog daca:
– dupa prima menstruatie survenita dupa utilizarea unei metode contraceptive de urgenta, dar nu mai tarziu de 4 saptamani, pentru excluderea sarcinii si alegerea unei metode contraceptive de durata
– in cazul neinstalarii menstruatiei pana la 4 saptamani de la utilizarea contraceptiei de urgenta
– in cazul aparitiei unor sangerari genitale abundente
– cand metoda contraceptiva aleasa este DIU cu eliberare de cupru (insertia si extractia acestuia se face de catre medicul ginecolog).
Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.
Text: Dr. Stavri Andreea, medic obstetrica ginecologie