Contraceptia de urgenta, ghid de utilizare corecta
Contraceptia de urgenta, cunoscuta sub numele de contraceptie postcoitala sau pilula de a doua zi, reprezinta o masura cu un grad mare de eficienta in prevenirea sarcinii.
Care sunt indicatiile?
Femeile care au avut contact sexual neprotejat recent sunt potentialele candidate pentru aceasta interventie. Aceasta este destinata unei utilizari ocazionale, nefiind o metoda de contraceptie primara pentru utilizarea de rutina.
Specialistii in domeniu ar trebui sa informeze femeile cu privire la utilizarea contraceptiei de urgenta si optiunile disponibile. Aceasta discutie ar trebui sa includa prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei metode, inclusiv efectele secundare si eficacitatea lor.
Care sunt contraindicatiile?
Desi CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor) si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) aplica contraindicatii la utilizarea de zi cu zi a contraceptivelor hormonale la unele femei pe baza istoricul lor medical, aceste contraindicatii nu se aplica femeilor care doresc contraceptie de urgenta.
Care este mecanismul de actiune?
Majoritatea covarsitoare a ipotezelor arata ca contraceptivele orale de urgenta functioneaza in principal prin intarzierea ovulatiei.
Atunci cand este utilizat in termen de 72 de ore de la actul sexual, se estimeaza ca DIU (dispozitiv intrauterin: sterilet) cu cupru previne peste 95% din sarcini, ulipristal acetat previne 2/3 din sarcini, iar levonorgestrel previne aproximativ 50% din sarcini.
Tipurile de contraceptie de urgenta
Mai multe optiuni sunt disponibile pentru contraceptia de urgenta. Dispozitivul intrauterin este cea mai eficienta metoda de contraceptie de urgenta si are avantajul de a furniza continuu contraceptie foarte eficienta, dar necesita o vizita la ginecolog pentru introducere in zilele imediat urmatoare. Ulipristal este cea mai eficienta metoda orala, in special in 72-120 de ore de la contactul sexual neprotejat. Levonorgestrel singur este mai putin eficace decat ulipristal, dar este mai eficace decat combinatia de estradiol plus levonorgestrel si are o frecventa mai mica a efectelor adverse.
Exista efecte secundare?
Nu sunt inregistrate decese sau complicatii grave asociate cu contraceptia de urgenta.
Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor hormonale orale. Sangerarile neregulate sunt frecvente in prima luna dupa tratament. Reactiile adverse mai putin frecvente includ ameteala, oboseala, dureri de cap, dureri abdominale. Acestea pot fi tratate simptomatic.
Exista contraindicatii la repetarea contraceptiei de urgenta?
Nu exista nicio contraindicatie pentru a doua doza de contraceptie de urgenta hormonala daca un al doilea episod de act sexual neprotejat apare in orice moment dupa ce prima doza a fost administrata. In schimb, nu exista niciun suport pentru utilizarea de ulipristal mai mult de o data pe ciclu menstrual sau daca a existat un alt episod de contact sexual neprotejat in afara ferestrei de tratament (> 120 ore).
Follow-up
Durata de eficacitate a contraceptiei de urgenta nu a fost determinata, prin urmare trebuie initiata imediat o metoda eficienta de contraceptie.
Cu orice forma de contraceptie de urgenta, un test de sarcina trebuie efectuat pentru a exclude posibilitatea unei sarcini intrauterine sau ectopice. In cazul esecului contraceptiei de urgenta, nu apar dovezi ca aceasta creste riscul de sarcina ectopica sau ca ar avea efecte teratogene.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie