Contraceptia dupa varsta de 30 de ani
Contraceptia presupune utilizarea tuturor procedurilor ce au drept scop impiedicarea formarii produsului de conceptie. Pentru ca acest lucru sa se intample este necesar ca ambii parteneri sa indeplineasca cateva conditii si anume:
– partenerii sa apeleze la serviciile specializate ale unui medic in vederea intocmiri unui plan de planing familial;
– ambii parteneri sa inteleaga principalele tehnici si metode de contraceptie;
– ambii parteneri sa cunoasca principalele tehnici si metode de contraceptie;
– ambii parteneri sa puna in practica si sa respecte instructiunile medicale caracteristice fiecarei tehnici si metode de contraceptie;
– ambii parteneri sa acceseze serviciile medicale de specialitate ( sub indrumarea medicului de familie ) atunci cand sesizeaza modificari ai parametrilor medicali.
Din punct de vedere tehnic, metodele de contraceptie utilizate si aplicate dupa varsta de 30 de ani ( care sa aiba si scor mare de reusita) nu difera foarte mult de principalele tehnici medicale de contraceptie utilizate din perioada de debut a vietii sexuale si pana perioada de aproximativ de 30 de ani (perioada in care ambii parteneri ce formeaza cuplul, ating un prag ridicat al maturitatii psihologice).
Metode de contraceptie recomandate dupa varsta de 30 de ani
Principalele metode de contraceptie recomandate in cazul in care cuplul este format din parteneri ce au varsta peste 30 de ani sunt:
• Contraceptia orala hormonala ce poate fi caracterizata in functie de tehnica administrarii in contraceptie orala cu contraceptive hormonale combinate si contraceptie orala cu contraceptive orale ce contin doar componenta progestativa. Demn de menitionat aici este faptul ca substantele active utilizate in tehnica ce presupune contraceptia orala combinata pot avea chiar efecte benefice asupra starii de bine a pacientelor ce au varsta de peste 30-35 de ani deorece este demonstart stiintific faptul ca prin aceasta metoda se previne aparitia cancerului de ovare sau de endometru. De asemenea s-a constatat ca secundar administrarii contraceptivelor in tehnica combinata la pacientele in varsta de peste 30 de ani, scade riscul fata de tumorile benigne ale sanului mai precis scade riscul aparitiei atipiei ductale (o stare premaligna a cancerului de san). Au fost raportate cazuri in care s-a constat ca in acest mod scade riscul de sarcina ectopica in cazul in care cuplul doreste urmasi, scade incidenta fibroamelor uterine, scade incidenta chisturilor ovariene, durata si cantitatea sangerarii menstruale si chiar se elimina simptomatologia sindromului premenstrual.
• Exista si tehnici ce implica microchirurgia in cazul in care cuplul doreste contraceptia definitiva ( partenerii au deja copii si nu mai doresc procreare) si anume- vasectomia.
• Daca insa cuplul nu s-a hotarat in privinta procreeri pot apela la folosirea unor tehnici cu caracter temporar si anume injectarea cu testosteron in cazul barbatului (eficienta 6 luni).
• Daca femeia a avut una sau mai multe sarcini, daca are o viata sexuala de cuplu regulata este recomandat ca metoda de contraceptie dispozitivul intrauterin. Steriletul are o durata de viata de 5 ani, o eficienta de 98% si cele mai putine efecte adverse la varsta aceasta.
Pe langa beneficiile mentionate anterior aceste tehnici au si efecte mai putin dorite, printre care amintim aparitia sindromului de circulatie deficitare si instalarea trombozei venoase in cazul utilizarii pe termen lung a tehnicilor combinate de administrare a a contraceptivelor orale, instalarea patologiilor cardiovasculare , hipertensiunea arteriala, deficiente ale metabolismului, efecte adverse asupra ficatului sau asupra sistemului endocrin, greta, varstaturi.
Citeste si Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea?
Text: Dr. Hetea Andreea –Obstetrica Ginecologie