Contraceptia hormonala – metoda contraceptiva cea mai folosita
Produsele de tip hormonal sunt insotite in mentalul multora dintre noi de o teama ce isi gaseste originea in variantele prime de tratamente hormonale care isi dovedeau agresivitatea asupra organismului prin concentratiile mari de hormoni de sinteza. Variantele noi de produse oferite pe piata actuala a metodelor contraceptive se pastreaza la un minim de invazivitate ajutand chiar in prevenirea anumitor afectiuni daca sunt folosite conform prospectului si la sugestia medicului.
Atunci cand vorbim de contraceptie de tip hormonal avem in vedere prin urmare: pilula combinata, plasturele combinat si inelul intravaginal si contraceptia monohormonala. Alegerea unei astfel de metode se face intotdeauna in urma unui control medical. De asemenea alegeti cu grija sursa unor astfel de produse. Farmaciile, cabinetele de planning familial sau cabinetele medicale in general sunt singurele surse sigure.
Pastila combinata estro-progestativa
Este la ora actuala metoda moderna cea mai folosita.
Contine doua produse hormonale:
– unul cu efect estrogenic
– unul cu efect progestronic.
Administrarea acestora interfereaza cu mecanismul prin care hipofiza controleaza functia ovarului, in cele mai multe cazuri impiedicandu-se producerea ovulatiei. Inhibarea ovarulului pe termen lung nu produce efecte adverse, dimpotriva apar efecte benefice non-contraceptive, ce justifica administrarea pastilei combinate estro-progestative chiar si la femeile care nu au nevoie de contraceptie.
Prezenta derivatilor de progesteron determina aparitia unui mecanism secundar de contraceptie – ingrosarea mucusului cervical – mecanism responsabil partial si de reducerea riscului de infectii genitale cronice.
Eficienta metodei este descrisa ca fiind intre 92% si 99%.
Ovarul femeii este, de fapt, un organ al carui component esential este foliculul ovarian. Foliculul ovarian este o structura ce contine in centru o celula germinala = ovocit (viitorul ovul) inconjurat(a) de mai multe straturi de celule (granuloase, tecale). Foliculii ovarieni se formeaza in viata intrauterina, estimandu-se ca dupa nastere exista circa 700.000 de foliculi in ambele ovare. Pana la pubertate, foliculii ovarieni sunt inactivi. Dupa pubertate, sub influenta hormonilor hipofizari, in fiecare luna, imediat dupa aparitia menstruatiei, un numar variabil de foliculi incep sa creasca. Dintre acestia, numai unul (rareori 2 sau mai multi) ajunge la maturitate si se sparge, eliminand ovulul – celula sexuala feminina.
Ecografic, foliculii ovariani se vizualizeaza sub forma unor mici „chisturi” cu dimensiuni cuprinse intre 2 si 30 mm diametru. Aceste „chisturi” reprezinta o imagine ecografica normala pentru o femeie aflata in perioada de functionare normala a ovarelor.
Pastilele contraceptive „pacalesc” hipofiza, aceasta nu mai trimite semnalul necesar dezvoltarii foliculilor si mai ales producerii ovulatiei.
Cum administram pilula contraceptiva?
Pastilele contraceptive sunt ambalate in folii de 21 sau 28 de pastile.
Foliile de 28 de pastile contin de obicei 7 pastile inactive hormonal, al caror rol principal este intiparirea reflexului de administrare zilnica si de preferat la aceeasi ora a pastilei.
Foliile cu 21 de pastile se administreaza de regula 21 zile cate o pastila pe zi, apoi 7 zile pauza, dupa care se incepe o noua folie. in perioada de 7 zile de pauza apare o sangerare asemanatoare menstruatiei.
Tratamentul cu pastile contraceptive se poate incepe oricand exista o prezumtie rezonabila ca nu s-a produs o conceptie in ultimele 3 saptamani – adica nu avem deja o sarcina mica care nu se poate diagnostica inca prin test de sarcina sau ecografie.
Perioada imediat urmatoare menstruatiei este unul dintre momentele ce respecta aceasta conditie, dar nu este singurul. De aceea, pe majoritatea prospectelor pastilelor contraceptive se indica ca prima pastila sa fie administrata in prima zi sau a cincia zi de la venirea menstruatiei.
In ultimii ani, a devenit populara formula administrarii pastilei „in prima sambata de la venirea menstruatiei” algoritm ce determina venirea tuturor menstruatiilor urmatoare doar in cursul saptamanii lucratoare (de regula, de marti pana vineri). In aceasta situatie, singura precautie este folosirea unei metode de contraceptie suplimentare (ex. prezervativul) inca 7 zile de la inceperea pastilelor, precautie necesara doar in prima luna de administrare. Ulterior, protectia contraceptiva se instaleaza si nu mai sunt necesare alte precautii.
Contraceptia hormonala si rolul in „eliminarea” menstruatiei
Experienta medicala (si dorinta femeilor, mai ales a celor tinere) a dovedit ca administrarea pastilelor contraceptive se poate face „sarind” peste pauza de 7 zile fara niciun fel de efect advers sau pericole pentru sanatate, acest tip de administrare numindu-se „administrare continua”. Astfel, initial au fost produse pastile ce au 24 de pastile active din 28, iar din 2008 au aparut pe piata preparate cu 28 de pastile active hormonal a carei administrare duce la disparitia completa a menstruatiei (si, evident, a intregului context de simptome neplacute insotitoare), fara niciun pericol pentru sanatatea femeii.
Din punct de vedere al concentratiei hormonale, pilula combinata poate fi:
– monofazica (toate pastilele au aceeasi concentratie hormonala);
– multifazica (bifazice sau trifazice – doua, respectiv trei tipuri de pastile cu concentratii hormonale diferite pe aceeasi folie).
Initial foarte populare, preparatele multifazice aproape ca au disparut de pe piata deoarece nu si-au dovedit superioritatea, fiind inlocuite de preparatele monofazice care sunt mai usor de administrat atat discontinuu (21 zile din 28 zile), cat si continuu (28 din 28 de zile).
La ora actuala se produc doar preparate cu concentratie hormonala mica si foarte mica, adica toate preparatele existente pe piata in prezent contin doze hormonale mai mici decat secretia hormonala naturala a ovarului.
Sarcina… dupa contraceptia hormonala
Pastila contraceptiva se administreaza pe toata perioada in care femeia nu doreste sa ramana gravida, NU SE FAC PAUZE, chiar daca este vorba de zeci de ani. Experienta clinica a dovedit ca „pauzele de 1-3 luni” nu au nicio justificare medicala. Femeia care doreste un copil va intrerupe tratamentul cu pastile, chiar si la mijlocul foliei, si va incerca conceptia unei sarcini IMEDIAT, fara alte perioade de asteptare, deoarece probabilitatea de a obtine o sarcina este maxima in primele luni de la intrerupere tratamentului contraceptiv.
Pastila combinata estro-progestativa – avantaje:
• este usor de administrat si poate fi folosita la orice varsta dupa instalarea pubertatii;
• nu intervine in desfasurarea actului sexual, nu necesita cooperarea partenerului;
• regleaza ciclul menstrual, reduce cantitativ menstruatia (atat ca volum cat si ca numar de zile), reduce durerile menstruale (dismenoreea), iar administrarea continua duce la eliminarea in totalitate a menstruatiei fara efecte adverse sau riscuri pentru sanatatea femeii;
• dupa administrari mai lungi de 5 ani se instaleaza protectia pentru cancerul de ovar si cel de endometru (mucoasa uterina); din acest punct de vedere pastila combinata este singurul medicament care si-a dovedit efectul protector impotriva vreunei forme de cancer;
• previne aparitia nodulilor mamari benigni (necancerosi) si a mastozei fibro-chistice;
• preparatele moderne reduc acneea, pilozitatea excesiva, excesul de sebum;
• contrar parerilor empirice, pastilele moderne reduc pofta de mancare;
• la unele femei (cele cu anovulatie cronica, ovar distrofic, polichistic etc.) refac starea normala de hidratare a tegumentelor;
• previne (si trateaza) aparitia chisturilor ovariene;
• scade riscul de infectii genitale cronice (anexite);
• studiile clinice au sugerat ca utilizarea pe termen lung duce la conservarea populatiei de foliculi ovarieni (oua), prevenindu-se astfel aparitia menopauzei precoce, cu pastrarea consecutiva a fertilitatii si dincolo de varsta de 35-40 ani;
• femeia poate intrerupe in orice moment folosirea lor;
• pot preveni sau ameliora anemia feripriva;
• pot fi folosite drept contraceptie de urgenta in cazul contactelor sexuale neprotejate.
Dezavantaje si contraindicatii:
• nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala (BTS);
• trebuie luata in fiecare zi, de preferabil in acelasi moment al zilei; se recomanda corelarea cu o activitate ce se petrece zilnic, inclusiv sambata si duminica sau in vacante (de ex. dimineata la cafea, seara la spalatul pe dinti etc.); in cazul in care s-a uitat administrarea unei pilule, aceasta se administreaza cat mai curand posibil, iar urmatoarea pilula se ia in mod normal. Daca s-au uitat 2 pilule la rand, se recomanda luarea cate unei pilule uitate la fiecare 12 ore pana la recuperarea ordinii de luare a pilulelor de pe folie si protectie suplimentara pentru urmatoarele 7 zile. Daca in intervalul in care nu au fost luate pilulele a avut loc si un contact sexual neprotejat, se recomanda folosirea contraceptiei de urgenta sau, cel mai bine, apelarea la serviciile unui specialist pentru consiliere. Urmatoarea folie se administreaza in mod obisnuit.
• poate accentua simptomatologia unei afectiuni biliare preexistente;
• nu este recomandata femeilor ce au un risc crescut de accident trombo-embolic, cum ar fi femeile care au predispozitie familiala (trombofilie) sau au avut tromboflebita, accident vascular cerebral sau ischemie coronariana; studiile clinice au aratat ca riscul crescut de accident trombo-embolic se manifesta in primul an de administrare, si de aceea femeile care trec de varsta de 35 de ani pot folosi in continuare pastila daca o utilizeaza deja de mai mult de 3 ani;
• nu este recomandata la femeile ce sufera de anumite forme de migrena;
• in primele luni de administrare pot aparea dureri de cap, cresteri temporare de greutate (1-2 kg, prin refacerea hidratarii normale), sangerari vaginale reduse; toate aceste fenomene sunt reversibile, ele disparand dupa 3-4 luni de administrare;
• nu se administreaza la femeile care alapteaza sau atunci cand exista suspiciuni de cancer genital sau mamar;
• necesita un consult medical si prescriptie medicala (reteta).
Plasturele combinat si Inelul intravaginal
Au aceleasi efecte ca si pastila combinata.
Avantajul utilizarii lor este ca se ocoleste administrarea digestiva, fapt important mai ales la femeile cu afectiuni biliare preexistente (calculi biliari, diskinezie biliara etc.).
Plasturele se lipeste pe piele, cate un plasture pe saptamana, inelul vaginal se introduce in vagin cate unul la patru saptamani.
Dezavantajele sunt determinate de dezlipirea accidentala a plasturelui – trebuie pus un plasture nou, respectiv eliminarea accidentala a inelului vaginal – poate fi reintrodus.
Contraceptia monohormonala
Este reprezentata de pastila monohormonala (contine o doza mica de derivat de progesteron), injectia contraceptiva, implantul si plasturele monohormonal.
Protectia contraceptiva se realizeaza preponderent prin ingrosarea mucusului cervical ce devine impermeabil pentru spermatozoizi. Doar la o proportie mica de femei se realizeaza inhibarea ovulatiei.
Poate fi administrata si femeilor care au contraindicatie pentru preparatele estro-progestative, fiind practic o metoda fara contraindicatii.
Pastilele se administreaza zilnic, fara pauza (folia are 28 de pastile identice), la aceeasi ora a zilei; plasturele se aplica saptamanal, injectia se face la 8-12 saptamani, iar implantul se introduce sub piele si are o durata de eficacitate de 3-5 ani.
Injectia contraceptiva reprezinta la ora actuala metoda cea mai folosita de contraceptie monohormonala datorita imbinarii mai multor avantaje:
• usor de administrat – o injectie intramusculara;
• intervalul de timp de 12 saptamani intre administrari este suficient de mare;
• costul este redus;
• administrarea este confidentiala;
• se poate administra la orice femeie, neavand practic contraindicatii;
Ca dezavantaje, la unele femei poate duce la aparitia unor sangerari vaginale intermitente, fara periodicitatea menstruatiei, care, desi sunt nepericuloase, reprezinta insa un disconfort social sensibil.
Indiferent de tipul de metoda contraceptiva hormonala care credeti ca vi se potriveste este foarte importanta consultarea unui medic specialist. El va tine cont de preferinta fiecaruia pentru o metoda sau alta insa va recomanda in functie de necesitatile pe care le va stabili in urma unui control medical sau chiar a unui set de analize. Contraceptia hormonala poate aduce multe beneficii insa folosita necorespunzator poate crea un numar mare de probleme. Alegeti sub supraveghere medicala.
Consultant: Dr. Sorin Esanu, medic primar obstetrica-ginecologie