Contraceptia in alaptare
Metoda de contraceptie urmata dupa nastere depinde, in primul rand, de alegerea pacientei, de istoricul medical si, nu in ultimul rand, de alaptare. Contraceptivele uzuale, care contin estrogeni si progesteron, nu se pot administra in perioada alaptarii. Contraceptia trebuie initiata rapid dupa nastere (dupa cele 6 saptamani de lehuzie) deoarece majoritatea femeilor isi incep activitatea sexuala si, chiar daca alapteaza copilasul, pot ramane din nou insarcinate, indiferent daca s-au instalat menstruatiile normale sau nu.
Variante de contraceptie:
– metodele de bariera;
– sterilizarea chirurgicala;
– pilulele contraceptive cu progesteron;
– dispozitivele intrauterine (sterilet).
Lactatia produce inhibitia ovulatiei, dar depinde foarte mult de intensitatea alaptarii. Inhibitia este maxima la femeile care alapteaza complet (copilul este alimentat exclusiv cu lapte de mama), in primele 6 luni de la nastere si daca nu a aparut inca menstruatia.
Metodele de bariera
Sunt metode nehormonale si sunt de preferat in cazul mamelor care alapteaza deoarece nu au efecte secundare sistemice. La indemana este prezervativul, dar o alta varianta este diafragma vaginala, insa exista diferite marimi, iar pana cand colul nu revine la dimensiuni normale, nu este o varianta utila.
Sterilizarea chirurgicala
Se poate face dupa o nastere vaginala sau in timpul operatiei cezariene. Dupa o nastere vaginala, se poate face chiar la 24 de ore dupa nastere. Aceasta metoda este potential reversibila, dar necesita un abord chirurgical cu reconstructia trompelor uterine.
Dispozitivele intrauterine
Pot fi introduse imediat dupa nastere (vaginala sau cezariana), desi exista riscul ca steriletul sa fie eliminat spontan in acelasi timp cu lohiile. Exista mai multe tipuri de sterilet, dintre care cel mai cunoscut este Copper T (contine cupru). Exista si alte variante de sterilet cu alte metale, aur si argint, dar mecanismul de actiune este acelasi si sunt mai scumpe. Un alt tip de dispozitiv intrauterin este cel cu eliberare continua de levonorgestrel (progesteron). Nu influenteaza lactatia si nu creste riscul de tromboze (acestea fiind motivele pentru care nu putem folosi contraceptivele combinate).
Administrarea de progesteron
Poate fi facuta sub mai multe forme: pilule, injectii sau implant. Daca se doreste ca o metoda hormonala sa fie urmata, aceasta este cea mai la indemana. Ele nu influenteaza cantitatea de lapte produsa sau compozitia acestuia. Totusi, nu este recomandabil ca aceasta metoda sa fie initiata inaintea terminarii perioadei de lehuzie deoarece poate influenta lactatia.
Lactatia se instaleaza tocmai in urma scaderii nivelului plasmatic de progesteron, produs in cantitati crescute de placenta, in cursul sarcinii. Majoritatea studiilor recente sustin initierea acestor metode chiar din primele saptamani, desi prospectul medicamentelor recomanda administrarea dupa cele 6 saptamani. Contraceptivele orale combinate suprima lactatia in perioada post-partum precoce. Dupa nastere, riscul de formare de trombi intravasculari este inca crescut pana la finalul perioadei de lehuzie, iar contraceptivele orale combinate cresc in plus acest risc. Aceasta este explicatia pentru care nu sunt recomandate la pacientele care alimenteaza copilul la san. Daca initierea contraceptiei se intarzie, trebuie exclusa o eventuala sarcina deoarece au existat cazuri in care prima ovulatie dupa nastere a avut loc la doar 25 de zile. De aceea, recomandarea medicala este de abstinenta totala in primele 6 saptamani, apoi initierea unei metode de contraceptie.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie