Contraceptia la 20, 30 si 40 de ani
Contraceptia la 20 de ani
Contraceptia in jurul varstei de 20 de ani isi gaseste utilitatea doar in contextul in care pacienta si partenerul acesteia au suficienti copii si in urma planingului familial concluzioneaza ca nu mai doresc alti urmasi. Medicul ginecolog trebuie sa ia in calcul in aceasta perioada posibilele dereglari hormonale ce pot genera menstruatiile abundente, ovulatorii sau neregulate. Totodata pacienta trebuie sa stie si faptul ca administrarea preparatelor contraceptionale ce au ca baza substituienti hormonali pot ajuta in tratamantul patologiilor ce implica sfera aparatului reproducator precum existenta ovarelor polichistice spre exemplu. La aceasta varsta metoda de contraceptie cea mai indicata este folosirea prezervativului sau a anticonceptionalelor atunci cand medicul le indica.
Contraceptia la 30 ani
Contraceptia la femeia ce se afla in jurul varstei de 30 de ani este total diferita si argumentata de contraceptia femeii in varsta, chiar daca principiile ce definesc managementul terapeutic sunt aceleasi. Practic este binecunoscut ca in aceasta perioada (30 – 40 de ani) curba fertilitatii incepe sa scada, apar modificarile anatomofiziologice ale aparatului reproducator, se schimba comportamentul sexual si anume scade libidoul, scade frecventa contactelor sexuale etc.In aceasta perioada principiul care impune contraceptia consta in preventia sarcinilor ce pot asocia riscuri crescute cat si scaderea riscului genetic al sarcinii. In perioada aceasta de varsta pe langa afectiunile genitale ce pot fi secundare unor boli cu transmitere sexuala pot fi luati in calcul si posibila existenta a unor boli cu caracter general. La aceasta varsta metoda de contraceptie adecvata ar fi prezervativul, anticonceptionalele si dispozitivele intrauterine in cazul in care femeia a nascut in antecedente.
Contraceptia la 40 ani
Contraceptia la femeia in varsta, adica categoria pacientelor cu varsta cronologica de peste 40 de ani, prezinta particularitati si caracteristici ce determina medicul ginecolog care monitorizeaza pacienta ca sa adopte si sa apeleze la metode specifice si adecvate de contraceptie. In primul rand pacienta trebuie sa constientizeze ca perioada fertila este in scadere si chiar spre final, iar tehnicile de contraceptie adoptate trebuie sa fie adaptate la nevoile fiecarei paciente in functie de patologiile asociate si care pot interesa aparatul reproducator feminin. Alte principii pe care pacienta trebuie sa le cunoasca sunt caracterizate de faptul ca metoda de contraceptie aleasa nu trebuie sa interfere cu modificarile hormonale ce caracterizeaza premenopauza, nu trebuie sa produca efecte sistemice negative precum hipertensiune, modificari ale metabolismului, modificari ale ciclului menstrual, scaderea troficitatii tesutului genital, aparitia complicatiile secundare vreunei patologii precum existenta fibroamelor uterine, a chisturilor sau a cancerului etc. Ca si metoda de tratament la aceasta varsta este indicat dispozitivele intrauterine cu o siguranta si eficacitate mare.
Indiferent de varsta pacientei, contraceptia si preparatele, metodele utilizate in contraceptie trebuie sa tina cont de riscurile asociate. Medicul ginecolog trebuie sa ia in seama factorii personali, culturali, religiosi si de mediu sau socio-economici, de contraindicatiile medicale si de dorintele manifeste ale cuplului.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie