Contraceptia la adolescente
Contraceptia reprezinta totalitatea metodelor care impiedica obtinerea unei sarcini. Am ales aceasta perioada din viata unei femei datorita importantei problemelor consecutive unei sarcini la aceasta varsta. Adolescenta reprezinta o perioada din viata tinerilor, in care greseli minore pot avea impact major asupra vietii sexuale, sociale si profesionale.
Metodele de bariera
Metodele de contraceptie din aceasta categorie actioneaza prin impiedicarea spermatozoizilor sa patrunda in uter, astfel fiind impiedicata fecundarea.
Cea mai veche si mai utilizata metoda de contraceptie in randul tinerilor din tara noastra este prezervativul.Este metoda de electie, avand si rol de protectie impotriva anumitor boli cu transmitere sexuala. Este o metoda accesibila in tarile civilizate si sigura daca este utilizat corect. Exista prezervative masculine care se aplica pe penisul in erectie, simple sau care contin si spermicide. Dezavantajul acestei metode este alergia la latex, materialul din care sunt fabricate aceastea. Prezervativul feminin reprezinta o metoda mai noua, fiind o foita care se introduce in vagin.
Diafragma reprezinta un dispozitiv de cauciuc ce se introduce in vagin, acoperind colul uterin, impiedicand trecerea spermatozoizilor. Mai putin eficienta in comparatie cu prezervativul, aceasta metoda necesita si asocierea unui spermicid pentru sporirea eficientei. Nu ofera protectie asupra bolilor cu transmitere sexuala si poate duce la cresterea cantitativa a secretiilor vaginale, leziuni vaginale si disconfort pentru ambii parteneri.
Spermicidele sunt substante chimice care inactiveaza spermatozoizii. Se gasesc sub forma unor ovule, creme sau folii care se introduc in vagin si care devin active in 20 de minute. Este contraindicata toaleta vaginala minimum 6 ore dupa administrare. Aceste substante pot da reactii alergice.
Contraceptia prin administrarea de hormoni: contraceptivele orale combinate, contraceptivele estrogen-free, inelele vaginale, contraceptia transdermala, preparatele injectabile lunare.
Contraceptivele orale combinate reprezinta medicamente ce contin estrogeni si progesteron. Acesti hormoni actioneaza prin impiedicarea ovulatiei. Din literatura citam si rolul protectiv in aparitia cancerului de endometru sau de ovar. Au o eficienta buna daca sunt administrate corect. Se recomanda un consult ginecologic inaintea utilizarii acestei metode. Acestea nu influenteaza in niciun fel viata sexuala a femeii, avand si alte efecte benefice precum reducerea pilozitatii, ameliorarea durerilor menstruale si reducerea acneei. Contraceptivele orale combinate se prezinta sub forma de folii de 21 de pilule, o pilula pe zi, dupa care urmeaza sapte zile de pauza sau folii de 28 de pilule una pe zi, fara pauza.
Inelul vaginal reprezinta o metoda contraceptiva relativ noua. Steroizii sexuali se administreaza vaginal. Inelul elibereaza aceste substante la nivel vaginal, dispozitivul fiind inlocuit dupa o perioada in functie de dispozitiv. Este bine tolerat, usor de utilizat.
Ca si efecte adverse putem cita cefaleea si modificarea secretiilor vaginale.
Contraceptia prin preparate injectabile se bazeaza pe administrarea intramusculara a unor hormoni (progestativ administrat la 3 luni sau contraceptie combinata cu administrare lunara). Contraceptivele injectabile combinate contin progestativ si estrogen, similari hormonilor naturali. Acestia opresc ovulatia. Injectia trebuie administrata lunar. Reprezinta o metoda eficienta de contraceptie.
Contraceptia de urgenta este o metoda contraceptiva aplicabila in cazul situatiilor: nu ai folosit nicio metoda contraceptiva, ai uitat s? iei pilula una sau mai multe zile, prezervativul s-a rupt in timpul contactului sexual. Exista preparate pe baza de progestativ sau combinate – progesteron si estrogen. Se administreaza sub forma a doua pilule, prima cat mai repede si a doua la 12 ore. Efecte adverse: cefalee, mastodinie, greata, varsaturi, tulburari ale ciclului menstrual.
Text: Dr. Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie