Contraceptia la menopauza
Contraceptia reprezinta totalitatea metodelor si tehnicilor medicale abordate de medicul ginecolog in scopul preventiei obtinerii produsului de conceptie, secundar actului sexual. Pentru a intelege cum poate fi controlata conceptia la varsta menopauzei trebuie sa stim ce semnifica menopauza ca si etapa in viata pacientei, care sunt manifestarile clinice si ce impact psihoemotional reprezinta traversarea acestei perioade de catre pacienta. Asadar, menopauza a fost definita de catre specialisti ca momentul incetarii definitive a perioadelor de menstruatie secundar eliminarii totale a rezervei ovariene de ovare.
Cand se instaleaza menopauza?
Toata aceasta perioada se instaleaza in mod normal, fiziologic in jurul varstei de 50 de ani si este precedata de perimenopauza (perioada de tranzitie intre perioada de activitate normala a ovarelor si momentul anovulatiei, ce dureaza intre 2 si 8 ani, perioada ce este caracterizata de alternanta intre prezenta menstruatiilor de durata si cantitate normale la o perioada in limitele firesti ale ciclului menstrual si perioade de anovulatie).
Postmenopauza reprezinta perioada ce succede menopauzei, are o durata cuprinsa intre 6 luni si 1 an de zile, este caracterizata de lipsa totala a sangerarilor menstruale si aparitia modificarile hormonale specifice. Toate aceste 3 perioade enumerate anterior (perimenopauza, menopauza si postmenopauza) sunt interconectate si constituie in fapt o singura perioada in evolutia cronologica a fiziologiei aparatului reproducator feminin in cazul pacientelor aflate in aceasta situatie, perioada ce este cunoscuta sub numele de climacteriu. Aceasta perioada de climacteriu este caracterizata de trecerea de la perioada fertila la perioada infertila a femeii, de aparitia dezechilibrelor si modificarilor hormonale, fapt ce poate genera aparitia si instalarea diverselor patologii secundare dezechilibrelor hormonale (spre exemplu osteoporoza). Tehnicile si medicamentele de generatie noua pot preveni aceste manifestari patologice prin administrarea medicatiei specifice si a substitutiei hormonale, fapt ce poate conduce la revenirea aparitiei menstruatiei, dar menstruatia in aceasta situatie este lipsita de momentul eliminarii ovulului, deoarece ovarul pacientei este epuizat din punct de vedere biologic si nu mai contine foliculi care sa se transforme in ovule. Lipsa prezentei ovulului, secundar terminarii rezervei foliculare nu presupune utilizarea unei metode de contraceptie, deoarece in lipsa acestuia, conceptia sarcinii nu este posibila in perioada menopauzei sau in perioada postmenopauzei. Contraceptia in perioada climacteriului este indicata si utila in perioada perimenopauzei deoarece doar in aceasta perioada este posibila conceptia secundar actului sexual.
In aceasta perioada de perimenopauza este indicata monitorizarea ecografica a menstrelor, menstre ce implica si presupun eliminarea ultimelor ovule din rezerva ovariana. Aceasta situatie presupune o anumita conduita medicala de urmat in aceasta etapa, scopul fiind evident acela de a identifica ecografic trecerea de la perimenopauza la menopauza, adica trecerea de la menstruatiile ovulatorii la menstruatiile anovulatorii. Odata instalata menopauza, utilizarea metodelor contraceptive nu mai este indicata deoarece am demonstrat anterior ca procesul de conceptie nu mai poate avea loc.
Farmacistii Catena recomanda produsul Mastrelle Madame 45+, cu reducere de 15% in baza cardului Safe for You, utilizat pentru a trata si preveni uscaciunea si disconfortul din zona genitala cu care se confrunta femeile in perioada menopauzei. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI.
Citeste si Sexul dupa menopauza – ce trebuie sa stiti
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie