Contraceptia – metode traditionale versus metode moderne
Contraceptia este un subiect care nici pana in zilele noastre nu este pe deplin controlat, deoarece nu exista o informare corecta si concreta a cuplurilor. Din studiile actuale reiese faptul ca familiile isi doresc in medie unul sau doi copii, cauzele ce fac ca un cuplu sa doreasca un numar mic de copii sunt complexe: economice, sociale, biomedicale, psihologice, incertitudinea viitorului, exigentelor pentru un nivel de viata mai ridicat.
Metode traditionale de contraceptie
Metodele traditionale de tipul respectarii calendarului, metoda curbei termice, metoda glerei cervicale si coitus-ului intrerupt isi au importanta si eficacitatea lor in contraceptie. Alaptarea prelungita era o metoda folosita in mediul rural foarte des, crezandu-se ca atat timp cat alapteaza femeia nu exista posibilitatea sa ramana insarcinata. Aceste metode de contraceptie sunt primele metode care au aparut avand cele mai putine efecte nocive pentru cuplu, dar cu o eficacitate mai redusa.
Metoda calendarului reprezinta o modalitate de calculare a perioadei fertile, fiind un procedeu de a calcula perioada de fecunditate in ciclurile constante si regulate de 28 de zile. Ovulatia teoretic in aceste cazuri se intampla in zilele 13, 14, 15 din prima zi a primei menstruatii, insa ovulatia se poate realiza si in afara acestui interval. Esecul procedeului este din cauza unor situatii obiective sau subiective.
Metoda curbei termice se bazeaza pe efectul termogen al progesteronului si pe modificarea curbei termice in momentul ovulatiei. Ovulatia se produce fie in ultima zi de temperatura bazala, fie in ziua a doua sau a treia zi de crestere a temperaturii bazale.
Metoda glerei cervicale consta in observarea modificariilor mucusului cervical, inainte si dupa ovulatie. In primele zile ale ciclului mentrual glera cervicala lipseste, insa in momentul ovulatiei aceasta devine fluida, filanta si vascoasa, favorizand accensionarea spermatozoizilor.
Metoda coitului intrerupt are o acceptabilitate foarte mare din cauza faptului ca nu necesita nicio informare, educatie sau consult contraceptiv. Eficacitatea acestei metode este in functie de capacitatea barbatului de a-si controla momentul ejacularii, lucru nu intotdeauna posibil.
Metode moderne de contraceptie
In tara noastra informatiile privind metodele de contraceptie au fost inexistente, iar opinia publica medicala si nemedicala a fost lipsita de cunoasterea produselor moderne existente in lume, cum ar fi: implantele hormonale, microsfere injectabile, inelul vaginal sau dispozitivele intrauterine sau contraceptia imunologica.
Implantele hormonale contin un progestativ inglobat intr-o capsula care se introduce subdermal, avand rol de inhibitie a ovulatiei.
Microsferele injectabile sunt particule minuscule de hormoni fixate pe un polimer care dupa injectare se dizolva si elibereaza hormoni la un ritm dat.
Inelul vaginal este o metoda hormonala de contraceptie care permite absorbtia hormonilor de catre mucoasa vaginala si trecerea lor direct in circulatie.
Dispozitivele intrauterine sau sterilete au cunoscut un real succes datorita eficacitatii contraceptive crescute raportate la efecte secundare. Ele pot fi folosite si cu scop terapetic, pe langa rolul lor contraceptiv.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie