Contraceptia permanenta la barbati
Contraceptia pentru barbati este reprezentata de prezervativ, metoda reversibila, si de vasectomie, metoda permanenta si ireversibila.
Ce reprezinta vasectomia?
Vasectomia este cea mai eficienta metoda de contraceptie pentru barbati. Procedura implica sectionarea sau ocluzia canalului deferent si este de obicei realizata in ambulator, sub anestezie locala.
La nivel mondial, in anul 2004, aproximativ 43 de milioane de barbati au apelat la vasectomie. Costurile procedurii variaza, dar sunt sub costurile asociate contraceptivelor farmacologice pe termen lung sau procedurilor de sterilizare pentru femei. Comparativ cu ligaturarea trompelor uterine, vasectomia este mai sigura, mai putin costisitoare si are un timp de recuperare semnificativ mai mic post-procedura. Cu toate acestea, la nivel mondial, ligaturarea trompelor uterine este efectuata de cinci ori mai des decat vasectomia. Aceste date sugereaza o dificila acceptare a vasectomiei, care poate fi atribuita unor varii motive, inclusiv perceptilor gresite asupra procedurii si efectelor sale secundare.
Vasectomia nu este gandita pentru a avea efecte semnificative asupra productiei de sperma sau functiei tubilor seminiferi, acest lucru fiind confirmat prin biopsie testiculara.
Tipuri de proceduri:
1. Vasectomie conventionala − implica incizii scrotale bilaterale pentru a vizualiza si mobiliza canalul deferent. O parte a sa este indepartata, iar capetele sunt cauterizate;
2. Vasectomie fara bisturiu − in locul inciziei, este practicata o punctie minima a pielii;
3. Vasectomie percutanata – injectarea de substante chimice in vederea ocluziei.
Complicatiile vasectomiei
Cel mai important factor determinant al complicatiilor postoperatorii este experienta operatorului:
● sangerari si/sau hematoame;
● sindrom de durere post-vasectomie (de exemplu, epididimita congestiva cronica).
Cum se confirma sterilitatea post-vasectomie?
Pacientul trebuie sa urmeze consulturi medicale timp de trei luni de la vasectomie pentru a confirma sterilitatea si trebuie sa fi avut cel putin 20 de ejaculari. Timpul pentru a obtine azoospermie scade cu cresterea varstei pacientului si cu cresterea numarului de ejaculari dupa vasectomie.
Esecul procedurii
Daca exista spermatozoizi mobili confirmati pe doua esantioane de sperma la o luna diferenta, este probabil ca vasectomia nu a reusit. Pacientul trebuie sfatuit sa se programeze pentru o a doua procedura sau sa utilizeze metode contraceptive alternative.
Noutati referitoare la recapatarea fertilitatii post-vasectomie
Desi vasectomia trebuie efectuata doar de pacientii care doresc sterilitate permanenta, deciziile privind fertilitatea se pot schimba de-a lungul anilor. Vasectomia poate fi inversata cu tehnici microchirurgicale. Inversarea vasectomiei implica reanastomoza. Inversarea de succes a vasectomiei a fost raportata la 50-70% dintre barbati. Multiple studii au examinat relatia dintre caracteristicile pacientului si probabilitatea unei viitoare cereri de inversare a vasectomiei si a fost stabilit ca cel mai puternic factor predictiv este schimbarea starii civile.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie