Contraceptia permanenta la femei
Sterilizarea chirurgicala este o forma sigura, extrem de eficienta, permanenta si convenabila de contraceptie. Au fost descrise numeroase metode de realizare a sterilizarii permanente. Tehnicile laparoscopice sunt preferate pentru majoritatea pacientelor deoarece acestea sunt eficiente si duc la recuperare rapida. Sterilizarea tubara este o procedura electiva si, in esenta, permanenta. Practic, nu exista contraindicatii absolute, desi boala ginecologica a unei paciente poate necesita sterilizare prin histerectomie si ovarectomie bilaterala.
Consimtamantul informat – un pas important
Decizia unei femei de sterilizare trebuie sa fie voluntara si nu fortata de catre familie sau partener. Sotul femeii nu este obligat sa-si dea acordul inainte de efectuarea procedurii; cu toate acestea, in mod ideal, ambii parteneri trebuie sa inteleaga procedura, precum si beneficiile, alternativele sau riscurile potentiale. Aceasta discutie include:
● o revizuire a riscurilor si beneficiilor metodelor reversibile si permanente de contraceptie, precum si informatii cu privire la sterilizarea partenerului;
● motivele femeii pentru alegerea sterilizarii;
● screening pentru indicatorii de risc si de regret;
● explicatie cu privire la detaliile procedurii, inclusiv asupra anesteziei;
● permanenta procedurii si informatii privind inversarea ei;
● cauzele si probabilitatea de esec, inclusiv posibilitatea de sarcina extrauterina;
● necesitatea de a folosi prezervative pentru protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, in cazul existentei mai multor parteneri sexuali;
● o reducere a riscului de cancer ovarian si boala inflamatorie pelvina;
● nu exista diferente considerabile in caracterele ciclului menstrual ca urmare a sterilizarii trompelor uterine.
Cum alegem momentul sterilizarii?
Sterilizarea poate fi efectuata post-partum, postabortum, fara legatura cu sarcina sau in combinatie cu o alta procedura chirurgicala. Ideal, procedura post-partum se efectueaza imediat dupa nastere sau in termen de 24 de ore, dar se poate face pana la sapte zile mai tarziu.
Care sunt metodele de sterilizare?
Sterilizarile sunt de obicei efectuate laparoscopic, iar post-partum, sunt efectuate prin minilaparotomie. Avantajele procedurii laparoscopice includ timp operator scazut, mai putina durere postoperatorie, spitalizare scurta. Minilaparotomia realizata post-partum nu prelungeste spitalizarea lauzelor. Un avantaj potential al laparotomiei este ca un specimen de tesut este eliminat (salpingectomie partiala) si poate furniza o documentatie histologica a sectionarii complete a trompelor uterine. Minilaparotomia este utila in cazul in care chirurgul nu dispune de echipament de laparoscopie sau in cazul in care pacienta este obeza sau cand exista aderente peritoneale extinse, cel mai probabil secundare unor alte interventii chirurgicale. Mai nou, a fost introdusa si tehnica sterilizarii histeroscopice.
Care sunt avantajele sterilizarii histeroscopice?
● fara incizie;
● durere postoperatorie redusa;
● poate fi efectuata la femeile cu aderente pelvine extinse;
● poate fi efectuata la femeile cu comorbiditati care impiedica laparoscopia sau laparotomia.
Care sunt dezavantajele sterilizarii histeroscopice?
● nevoia de contraceptie timp de trei luni post-procedura (pana cand ocluzia trompelor uterine este confirmata);
● nevoie de imagistica pentru confirmarea ocluziei trompelor uterine;
● risc mai mare de ocluzie unilaterala a trompelor uterine.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie