Contraceptia si fumatul: care sunt riscurile?
Au fost efectuate numeroase studii in urma carora s-a constatat faptul ca fumatul si contraceptia reprezinta o combinatie extrem de riscanta. Femeile care folosesc pilule contraceptive ar trebui sa renunte definitiv la fumat, sustin specialistii. In primul rand, este important de inteles ca fumatul este foarte daunator pentru sanatate chiar si in afara administrarii conceptionalelor, pentru ca poate sa provoace probleme precum ritmul cardiac mai crescut sau hipertensiunea arteriala. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange ajunge sa fie cu atat mai mare cu cat femeile respective folosesc si pilule contraceptive, ceea ce se intampla din cauza continutului suplimentar de estrogen.
Cu cat fumati mai putin, cu atat riscul de aparitie al problemelor cu inima este mai scazut. Cu toate acestea, este important sa aveti in vedere toate efectele secundare posibile atunci cand utilizati atat tutun cat si pilule contraceptive. Poate sa fie vorba inclusiv despre accident vascular cerebral, cheaguri de sange sau infarct miocardic. Specialistii avertizeaza in legatura cu faptul ca orice femeie care fumeaza mai mult de 15 tigari in fiecare zi ar trebui sa acorde o atentie sporita folosirii de pilule contraceptive. Pentru femeile care fumeaza si mai mult de atat si care au depasit si varsta de aproximativ 35 de ani, riscurile sunt si mai mari.
Cand si de ce trebuie sa mergeti la medic?
Este recomandat ca inainte de alegerea pilulelor contraceptive sa mergeti la un consult medical de specialitate, pentru ca este cea mai buna alternativa de a va asigura ca folositi pilulele potrivite pentru dumneavoastra. De asemenea, este important sa nu uitati de analizele periodice. Specialistii recomanda sa mergeti anual la control pentru a va cunoaste starea sanatatii. Pentru a putea sa evitati din timp anumite probleme, urmariti-va constant glicemia si tensiunea arteriala, mergeti la analize pentru ficat si pentru a evalua coagularea sangelui, precum si la un specialist care sa va examineze sanii.
Informatii importante despre contraceptive
In functie de substantele din care sunt obtinute, contraceptivele orale combinate pot sa fie utile pentru sanatate. De exemplu, se recomanda sa fie administrate femeilor care sufera de afectiuni endocrinologice precum hirsutismul. Aceste contraceptive ajuta si la taratarea dismenoreei si a endometriozei, protejand femeia respectiva si impotriva cancerului endometrial si al celui ovarian. De asemenea, contraceptivele orale combinate ofera protectie impotriva bolilor inflamatorii, a chisturilor ovariene si a sarcinilor extrauterine. Pe de alta parte, pilulele contraceptive ajuta la reducerea fluxului menstrual, prevenind astfel riscul de aparitie a anemiei.
Anticonceptionalele si fumatul – care sunt riscurile?
In afara de pericolul pe care il reprezinta pentru inima si in afara de riscul crescut de hipertensiune sau de aparitie a cheagurilor de sange, combinarea fumatului cu administrarea de anticonceptionale poate sa provoace si reactii adverse intense, precum sangerarile dintre menstre, infectie vaginala, dureri de cap si stare de greata. Se poate ajunge uneori pana la modificarea starilor psihice, la modificari ale secretiilor sau la amenoree post – medicatie.
Combinatia dintre fumat si anticonceptionale poate sa duca si la scaderea capacitatii de a concepe un copil odata ce este intrerupta administrarea pilulelor. Se poate si ca, in cazul in care reusiti sa obtineti o sarcina, sa fie una cu probleme. Se poate ajunge inclusiv la avort spontan sau la decesul fatului in uter. Riscul de deces imediat dupa nastere este cu 25% mai crescut in situatia bebelusilor ai caror mame sunt fumatoare. Pe de alta parte, din cauza folosirii in acelasi timp a tutunului si a pilulelor contraceptive, se poate ca femeia respectiva sa dezvolte inclusiv probleme hepatice, biliare, dar si de natura oftalmologica. Specialistii in domeniu sustin ca persoanele care fumeaza si iau anticonceptionale se confrunta adesea cu migrene.
Ce alte probleme pot sa apara din cauza combinatiei dintre tutun si anticonceptionale?
Unele dintre femeile care fumeaza si iau anticonceptionale pot sa remarce anumite neplaceri precum dureri in zona membrelor inferioare, in piept si in regiunea abdomenului. Ar trebuie ca femeile in cauza sa fie atente, pentru ca si o simpla durere de cap sau o migrena pot sa reprezinte un semnal de alarma in situatia in care dureaza mai mult decat in mod normal. Daca se intampla asa, cel mai bun sfat este acela de a consulta cat mai curand un medic. Este important de mentionat ca fumatoarelor nu le este recomandat nici plasturele contraceptiv si nici inelul vaginal, pentru ca si acestea raspandesc estrogeni in organism si pot sa interfereze negativ cu nicotina.