Contracepţia: viaţa ta, responsabilitatea voastră!
Contracepție, un cuvânt atât de cunoscut pentru mulți dintre noi, dar, din păcate, nu pentru toți! Chiar și în vremurile actuale, încă mai sunt femei și bărbați care consideră avortul ca fiind o metodă contraceptivă…Și nu, nu e glumă! Încă mai întâlnim femei care abuzează de contracepția de urgență, deși își riscă sănătatea. Și mai grav, încă întâlnim femei, dar mai ales bărbați care se opun contracepției.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Contracepția presupune controlul momentului în care decidem să aducem pe lume copii dar și numărul acestora. Conform unor statistici recente, România este a două țară cu cea mai ridicată rată de sarcini la adolescente, după Bulgaria.
Contracepția este o obligație și o responsabilitate a ambilor parteneri
Din fericire, trăim vremuri în care mijloacele contraceptive sunt variate și la îndemâna oricui. Aceste metode contraceptive nu protejează doar împotriva unei sarcini nedorite, dar protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Statisticile arată că în România anului 2013, cel mai mare număr de diagnosticari noi cu HIV se regăsea în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani.
Contracepția este o responsabilitate a ambilor parteneri. Din păcate, încă mai există femei care consideră că aceasta este responsabilitatea bărbatului, să o protejeze de o sarcină. De cealaltă parte, există și bărbați care consideră că este responsabilitatea femeii să se protejeze iar ei sunt absolviți de orice răspundere. În familiile tradiționale, bărbații nici nu vor să audă de contraceptive, ajungându-se la avort ca metodă de contracepție sau, în situația nefavorabilă în care copii ajung să fie abandonați. De asemenea, sunt și familii în care, din motive religioase, contracepția este un subiect tabu și este privită ca fiind un păcat.
Cine este responsabil până la urmă? Ai dreptul la alegere…
În cele din urmă, contracepția ține de dreptul la alegere. Atât al femeii cât și al bărbatului. Un partener care se opune contracepției ar trebui să își justifice alegerea. Situațiile în care partenerele sunt forțate de bărbații lor să renunțe la contracepție, vor aduce o multitudine de probleme în relația de cuplu. Înainte de toate, o relație armonioasă presupune comunicare. Comunicarea nevoilor, a dorințelor, chiar și a celor care țin de viață intimă. Este foarte important să cunoașteți încă de la început care este poziția partenerului cu privire la contracepție și, în cazul în care aceasta nu corespunde cu a voastră, cel mai bine este să nu continuați relația. Aveți dreptul să alegeți! În cazul în care partenerul se opune contracepției pentru că își dorește copii este extrem de important să comunicați și să cădeți de acord asupra felului în care va continua această relație.
Fiecare dintre voi are dreptul să obțină ceea ce își dorește. Atunci când dorințele nu coincid, fie se rupe relația, fie se ajunge la un compromis. În cazul în care avem o situație în care un partener nou se opune contracepției, acesta este fie iresponsabil, fie inconștient. Astfel că, sănătos ar fi să nu fiți de acord cu un astfel de partener, chiar cu riscul de a-l pierde. Este mult mai importantă sănătatea voastră și evitarea repercursiunilor care ar decurge dintr-un asemenea act inconștient. Din nefericire, multe adolescente, și nu numai, sunt de acord cu partenerii lor care se opun folosirii prezervativului și suportă apoi consecințele dureroase ale unei sarcini nedorite sau ale unei boli cu transmitere sexuală.