Contrastele se atrag – adevăr sau provocare?
Evident, părerile sunt împărțite în funcție de experiența personală a fiecărui individ, de alegerile pe care le-a făcut sau de ceea ce a spus sau nu la un moment dat. Este foarte posibil să ajungem să ne îndrăgostim de o persoană care ne seamănă, la fel cum se poate să ne îndrăgostim de cineva care are o personalitate și o înfățișare complet diferită.
Avem o predispoziție în a ne îndrăgosti de persoane care au un aspect fizic asemănător nouă?
În această discuție au intervenit și oamenii de știință, care au trecut peste părerile noastre vis a vis de legile atracției și care susțin că au identificat un tipar după care oamenii își aleg partenerii. Cercetătorii cehi au declarat că, aparent, există niște reguli pe care le respectăm atunci când hotărâm dacă suntem atrași sau nu de o anumită persoană. Conform concluziilor studiului efectuat de ei, avem o predispoziție în a ne îndrăgosti de persoane care au un aspect fizic asemănător nouă. Aceiași cercetători susțin și faptul că persoanele care au o relație stabilă au o percepție diferită în ceea ce privește ideea de atractivitate.
O altă particularitate a acestui studiu se referă la persoanele care au în general o atitudine rezervată și retrasă, acestea fiind mulțumite de relația lor atunci când au un partener cu o personalitate similară. Probabil și datorită senzației de siguranță pe care le-o oferă un astfel de partener, persoanele mai retrase evita să se implice în legături cu oameni exuberanti și extrovertiți. Pe de altă parte, persoanele care suferă din cauza anxietății se comportă diferit, acestea simțindu-se foarte bine într-o relație cu cineva care compensează ceea ce le lipsește.
„O strategie care vizează evoluția speciei umane pentru a asigura o reproducere sănătoasă”?
Pe alt continent, alți cercetători, alt studiu, alte rezultate. Coordonatoarea studiului care a fost efectuat la Universitatea Parana din Brazilia, Maria da Garca Bicalho, a declarat că este vorba despre „o strategie care vizează evoluția speciei umane pentru a asigura o reproducere sănătoasă, deoarece varietatea genetică este benefică pentru urmași.” Cercetătoarea a mai adăugat că „deși am fi tentați să credem că oamenii își aleg partenerii datorită similarităţilor dintre ei, studiul nostru a arătat foarte clar că diferențele dintre parteneri conduc la succesul perpetuării speciei și că subconștientul le dictează oamenilor ce partener să aleagă pentru a avea copii sănătoși.”
Nu este încă foarte clar care sunt acele particularități fizice pe care subconștientul le are în vedere atunci când apropie oameni diferiți din punct de vedere genetic, însă cercetătorii brazilieni sugerează că structura feţei sau chiar mirosul corporal pot să joace un rol esențial în acest proces.