Controalele medicale si analizele in primii ani de viata
Majoritatea bebelusilor din zilele noastre se nasc in centre medicale de specialitate. Prin urmare, primele persoane cu care acestia intra in contact sunt medicul ginecolog si medicul neonatolog. Astfel, se creeaza o legatura intre cei mici, familie si cei care vor veghea asupra dezvoltarii si sanatatii lor − medicii. Evaluarea nou-nascutului, adica a bebelusului in prima luna de viata, poate fi facuta de catre neonatolog, pediatru sau de medicul de familie. Dupa varsta de 1 luna, aceste controale intra in responsabilitatea pediatrului sau a medicului de familie.
Majoritatea copiilor, de la nastere si pana la varsta de scolar, nu intampina probleme serioase de sanatate. Asadar, de cele mai multe ori, ei vor fi evaluati clinic periodic, conform unui calendar prestabilit, fara sa fie nevoie de recoltarea unor analize. Nu exista recomandari pentru verificarea de rutina a functiei ficatului, rinichilor etc. la un copil cu aspect sanatos si cu o dezvoltare normala.
Calendarul de controale medicale pentru intervalul 0 luni – 5 ani este: 1 saptamana de viata, 1 luna, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 18 luni, 2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani. Aceste controale pot fi efectuate la inceput (varste mici) la domiciliul bebelusului pentru ca mai apoi sa se desfasoare la cabinetul medical.
Controlul sau vizita medicala presupune urmatoarele lucruri:
- Examenul clinic al copilului sau consultul clinic. Acesta se va face intr-un mediu placut, cald, in prezenta parintelui;
- Informatii vizavi de alimentatia acestuia. In cazul nou-nascutilor si sugarilor se va discuta despre sursa de lapte din alimentatia bebelusului (lapte matern sau formula de lapte), numarul de mese din zi si frecventa lor, sursa de apa pentru prepararea formulei de lapte sau sursa de apa a mamei pentru copiii alaptati. In cazul sugarilor mari diversificati si a copiilor mici, se va discuta despre numarul meselor, tipurile de carne, fructe si legume pe care copilul le primeste. De asemenea, se va nota numarul de scutece schimbate in fiecare zi in cazul celor mici si despre rutina necesitatilor fiziologice a celor mai mari;
- Se va discuta despre progresele pe care le sesizeaza familia in legatura cu dezvoltarea copilului. Este vorba despre cresterea lui in greutate si lungime, felul in care raspunde la stimulii din jurul sau, la contactul cu familia si alti copii, modul de joaca, manevrat obiecte, mers, vorbit etc.;
- Este bine sa se abordeze si subiectul relatiei dintre parinte si copil, mai ales la inceput, in perioada de nou-nascut si sugar, perioada de acomodare atat pentru copil, cat si pentru parinti.
In cazul in care copilul va merge in colectivitate, va fi necesara recoltarea unor analize minime si uzuale – exudat nazal si faringian, examen coproparazitologic. Vor fi cerute informatiile despre vaccinarile copilului si despre probleme de sanatate trecute.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru