Controlul durerii la nastere prin hipnoza
Controlul durerii in timpul travaliului este un obiectiv major in ingrijirea medicala. Exista doua aspecte generale: farmacologic (folosirea medicamentelor) si non-farmacologic (folosirea metodelor alternative). Dintre metodele farmacologice, cele mai cunoscute sunt analgezia peridurala (sau epidurala) si administrarea de gaz analgezic (protoxid de azot – foarte des folosit in stomatologie). Ele sunt directionate catre eliminarea durerii din timpul travaliului, pe cand metodele non-farmacologice sunt indreptate catre prevenirea suferintei.
Suferinta este definita prin mai multe elemente psihologice: perceperea unei amenintari asupra corpului sau psihicului, neputinta sau pierderea controlului, stres, resurse ineficiente in a gasi o modalitate de coping cu o situatie stresanta, frica de moarte a mamei sau copilului. Desi durerea si suferinta apar impreuna, de cele mai multe ori, ele pot exista si independent (cineva poate suferi fara durere sau poate avea dureri fara sa sufere).
Metode pentru gestionarea durerii in travaliu
Majoritatea femeilor folosesc metode non-farmacologice pentru gestionarea durerii in travaliu, cu sau fara elemente farmacologice. Abordarea non-farmacologica a gestiunii durerii include o varietate de tehnci ce se adreseaza nu numai senzatiei fizice de durere, ci si incercarii de a preveni suferinta prin cresterea si imbunatatirea elementelor psiho-emotionale si spirituale ale ingijirii medicale. Gravida este asistata si consiliata de ingrijitori, ce ii ofera suport prin indrumare, incurajare si acceptare neconditionata a metodelor ei de a face fata, de adaptare la aceasta situatie dificila.
Metodele non-farmacologice de gestionare a durerii din timpul nasterii pot fi folosite combinat sau secvential in vederea cresterii eficientei lor. Totusi, datele clinice care sa ateste siguranta si eficienta lor sunt limitate deoarece exista putine trialuri ramdomizate, iar acestea contin un numar mic de subiecti.
Metode non-farmacologice:
- tehnici de relaxare si respiratie: se folosesc pentru a creste simtul controlului gravidei si pentru a-i distrage atentia de la durerea provocata de contractie, desi unele femei se asteapta ca nivelul durerii sa scada mai mult.
- nasterea intr-un mediu familiar: locul ideal de nastere este unul cunoscut, este confortabil, privat, are suficient spatiu pentru mers sau odihna.
- mersul liber sau pozitiile antalgice: in travaliu, gravida trebuie sa se poata misca, sa mearga si sa isi schimbe pozitia. Dimensiunile bazinului se maresc in anumite pozitii, permitand o acomodare mai buna a prezentatiei, putand astfel ameliora durerea.
- mingea de travaliu: ajuta la relaxare si la miscare.
- imersia in apa: femeile au, in general, un sentiment de relaxare cand se gandesc la o baie calda.
- injectii cu apa sterila: administrate subcutanat pentru a scadea durerea lombara.
- masajul: reduce durerea prin inducerea relaxarii.
- acupunctura: introducerea acelor depinde de localizarea si gradul durerii, de stadiul travaliului, de nivelul de oboseala sau anxietate al gravidei.
- hipnoza.
Tehnica de hipnoza
Hipnoza este o stare de relaxare profunda, dar cu pastrarea unei minti alerte. Starea de hipnoza sau starea de „transa” este caracterizata de o receptivitate crescuta la comunicarea verbala si non-verbala. Hipnoza folosita pentru gestionarea durerii in travaliu este aproape intotdeauna o autohipnoza: hipnoterapeutul o invata pe gravida sa isi induca o stare de hipnoza. Uneori, partenerul ei este invatat sa ii dea semnalul de intrare in aceasta stare.
Tehnici uzuale de hipnoza sunt: „anestezia in manusa” (gravida isi imagineaza ca mana ei este amortita, anesteziata si ca poate transmite aceasta senzatie oricarei zone dureroase a corpului pe care o atinge), „distorsiunea timpului” (gravida percepe timpul dintre contractii ca fiind mai lung si pe cel al contractiilor ca fiind mai scurt decat sunt in realitate), „transformarea imaginativa” (durerea este privita ca fiind benigna si acceptabila, contractia uterina este vazuta ca o unda de energie ce produce doar o usoara senzatie de presiune).
Metoda hipnozei pare promitatoare in conduita medicala din timpul travaliului, dar este nevoie de trialuri mari pentru a-i stabili cu exactitate adevarata valoare.
Hipnoza este contraindicata la persoane cu tulburari psihologice severe sau cu istoric de psihoza. Orice fobie sau situatie stresanta trebuie evitata atunci cand se incearca sugestia unei vizualizari ce se doreste a fi relaxanta. Nu exista riscuri sau dezavantaje aparente in folosirea hipnozei la nastere, decat ca este nevoie de un hipnoterapeut si de training prenatal, ce implica costuri ridicate.
Alte terapii non-farmacologice sunt:
- stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) prin cativa elecrozi de suprafata ce transmit impulsuri electrice de voltaj scazut printr-un generator manipulabil de gravida
- aplicarea de comprese calde sau reci
- muzicoterapia sau audioanalgezia
- aromaterapie
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie