Controlul ejacularii – cum il dobandesti?
Controlul ejacularii reprezinta metoda certa prin care se obtine cresterea libidoului sexual si imbunatatirea vietii sexuale a cuplului. Pentru a se obtine acest control al ejacularii, este necesara practicarea unei serii de exercitii fizice, psihologice si psihice pentru a se obtine rezultate notabile si favorabile rezultatelor scontate.
Metode de control a ejacularii
Una dintre metodele care este de un real succes si da rezultate remarcabile in imbunatatirea calitatii sexuale a cuplului si controlul ejacularii este reprezentata de utilizarea imaginatiei sau tehnicilor NLP (programare neurolingvistica). Exercitiile respiratorii pentru controlul ejacularii pot ajuta la dezvoltarea acestui tip de control, cu conditia sa fie corect efectuate, iar implicarea partenerilor sa fie totala (exercitiile de respiratie profunda pot reduce excitarea/tensiunea care precede ejacularea).
Una din principalele cauze ale ejacularii precoce este teama partenerului de a nu se ridica la inaltimile asteptarilor partenerei, fapt ce conduce la hiperstimularea sistemului nervos ce are drept efect inhibarea activitatii sexuale prin declansarea mecanismelor functionale secundare senzatiei de teama sau fobie. In literatura de specialitate, sunt cunoscute drept cauze implicarea sistemului nervos (labilitatea), afectiunile medicale ce implica organele genitale (infectii ale aparatului urinar si reproducator/interventii chirurgicale ce implica aceasta sfera), intoxicatiile medicamentoase, probleme de comunicare sau probleme ce implica statusul emotional al partenerului sau partenerei.
Doar cunoscand cu exactitate cauzele, mecanismele fiziologice si fiziopatologice care implica controlul ejacularii, se poate stabili un management tintit al acestui proces, astfel incat rezultatele in ceea ce priveste controlul ejacularii sa fie cat mai notabile, iar planul terapeutic sa fie tintit pe mecanismul sau mecanismele ce guverneaza controlul ejacularii.
Controlul psihologic
Componenta psihologica reprezinta cea mai ieftina si cea mai eficienta solutie terapeutica, iar in situatia in care se doreste sa se intervina pe mecanismul de control care implica componenta psihologica, este necesar sa se efectueze sedinte de terapie sexuala sustinute, pana cand se obtine rezultatul scontat. Aceasta metoda este cea mai eficienta si cu rezultate cat mai vizibile din punct de vedere al managementului cazului medical. Aceasta metoda se abordeaza doar dupa ce, in prealabil, cazul medical a fost documentat tehnic si nu s-au descoperit afectiuni medicale care sa conduca la minimizarea efectelor terapeutice obtinute prin utilizarea acestor tehnici de control al ejacularii (infectii urinare, afectiuni ale prostatei, boli cu transmitere sexuala, afectiuni ale aparatului reproducator). De cele mai multe ori, barbatii au o dificultate de a se concentra pe propriile senzatii si trairi, nu se pot relaxa in timpul contactului sexual si astfel ejacularea apare rapid. Cu cat un barbat este mai matur, mai experimentat sexual, cu atat are mai mult control asupra ejacularii.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie