Controlul ginecologic dupa primul contact intim. Cat de important este?
Controlul ginecologic reprezinta pentru pacienta o certitudine a starii de sanatate, cu atat mai mult cu cat acesta este efectuat inainte si dupa primul contact sexual, insa, in cazul in care pacienta si-a inceput viata sexuala, este necesar sa cunoasca si sa puna in aplicare acest set de reguli minimale.
Consultul ginecologic dupa debutul vietii sexuale
In momentul in care pacienta doreste sa efectueze un examen ginecologic, trebuie sa-si igienizeze aparatul genital pentru a facilita o examinare cat mai de calitate. In mod normal, orice pacienta, dupa inceperea vietii sexuale, trebuie sa efectueze un examen ginecologic, indiferent de momentul la care debuteaza viata sexuala. Daca pacienta sesizeaza aparitia unor secretii vaginale cu miros neplacut, insotite de mancarimi sau dureri in sfera pelvina, trebuie sa solicite un examen ginecologic, deoarece acestea pot fi semnele unei boli cu transmitere sexuala, cel mai frecvent raportate in studiile medicale efectuate fiind virusurile hepatice, herpesurile, chlamidiozele, sifilisul, gonoreea, infectiie cu HIV.
De asemenea, este de mentionat situatia in care in timpul sau in urma contactului sexual nu sunt respectate regulile minimale de igiena sau de protectie, situatii care, fiind completate de lipsa unui consult ginecologic de specialitate, pot genera situatii nedorite de infertilitate sau, in cazul unei sarcini, pierderea acesteia. Sunt de evitat situatiile in care pacienta, dupa primul contact sexual, in cazul prezentei unei sangerari secundare ruperii himenului, solicita ajutor medical de urgenta prin intermediul numarului european unic de urgenta. Rareori, prezenta unei sangerari la nivelul aparatului urogenital in contextul primului contact sexual reprezinta o urgenta medicala.
Exista, la nivel sociologic, impamantenita ideea ca accesarea serviciilor medicale in cazul debutului vietii sexuale trebuie efectuata doar in cazul in care se suspicioneaza existenta unei sarcini, lucru total fals, deoarece controlul ginecologic ar trebui sa fie efectuat anterior actului sexual, control medical cand medicul ginecolog explica pacientei principalele metode de contraceptie, principalele masuri si metode de preventie cu privire la contractarea bolilor cu transmitere sexuala, cat si explicarea si constientizarea referitor la schimbarea care are loc secundar noului statut. De aceea, se recomanda sa nu se amane consultul ginecologic pana la manifestarea unor semne si simptome patologice care intereseaza aparatul genital.
Medic ginecolog versus medic de familie
Este de retinut faptul ca primul control ginecologic dupa debutul vietii sexuale este esential sa fie facut in cadrul unui cabinet specializat de ginecologie, si nu in cadrul unui cabinet de familie, deoarece medicul ginecolog este cel mai in masura sa ofere sfaturi sau indicatii medicale pentru managementul corect al acestei noi situatii, inclusiv depistarea prin efectuarea de teste periodice pentru depistarea cancerului de col uterin si, de ce nu, pentru depistarea unei eventuale sarcini si monitorizarea produsului de conceptie. Reluarea controlului medical si a examenului ginecologic trebuie facuta periodic, cel putin o data intr-un an de zile, in cazul unui singur partener sexual, iar in cazul partenerilor multipli, cel putin la 6 luni, dublat de analize de laborator si markeri imunologici specifici bolilor cu trasmitere sexuala.
Sfaturi pentru inceperea vietii sexuale aici.
Inceperea vietii sexuale ridica problema contraceptiei, astfel ca farmacistii Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie