Controverse in contraceptie: ligatura tubara sau sterilizare histeroscopica
Pentru femeile care nu mai doresc fertilitate, sterilizarea este o optiune sigura si extrem de eficienta. Inaintea efectuarii oricarei forme de sterilizare chirurgicala, este necesar consimtamantul informat al femeii.
Ligatura tubara laparoscopica
Sterilizarea laparoscopica este metoda chirurgicala cea mai comuna pentru sterilizare.
Avantajele metodei includ posibilitatea de a explora cavitatea peritoneala in scop diagnostic (boala pelvina inflamatorie, endometrioza, formatiuni ovariene) si recuperarea rapida. Cu toate acestea, exista situatii intraoperatorii neasteptate sau complicatii ce pot necesita conversia la laparotomie.
Ligatura tubara laparoscopica reprezinta desfiintarea caii de comunicare intre trompa si cavitatea uterina, facand astfel imposibil ovulului sa ajunga in uter. Se realizeaza fie prin electrocoagulare cu ajutorul bipolarului, fie prin sectionarea trompelor si apoi ligatura capetelor trompei cu ajutorul clipsurilor. Exista si situatii de permeabilizare a trompelor, facand posibila aparitia unei sarcini, aspect pe care femeia trebuie sa il cunoasca inaintea semnarii consimtamantului informat.
Sterilizarea histeroscopica
Se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv plasat sub ghidaj histeroscopic prin ostiumul tubar la nivelul portiunii proximale a trompei uterine, rezultand ocluzia trompei pe parcursul catorva saptamani, fapt documentat printr-o histerosalpingograma.
Care sunt avantajele fata de laparoscopie sau laparotomie:
● fara incizie
● durere postoperatorie mult diminuata
● poate fi efectuata la femeile cu aderente pelvine extinse
● poate fi efectuata la femeile cu comorbiditati care au contraindicatii pentru laparoscopie sau laparotomie
Care sunt dezavantajele metodei:
● nevoia de contraceptie timp de trei luni post-procedura (pana cand ocluzia trompelor uterine este confirmata)
● nevoia de histerosalpingografie pentru a confirma ocluzia trompelor uterine
● risc mai mare de ocluzie unilaterala a trompelor uterine
Contraindicatiile sterilizarii histeroscopice:
● sarcina sau suspiciunea de sarcina
● mai putin de sase saptamani de la nastere sau avort (spontan sau indus)
● infectie pelvina activa sau recenta
● patologie uteroanexiala care impiedica accesul la una sau la ambele ostiumuri tubare
● alergie cunoscuta la substanta de contrast folosita la histerosalpingograma
In ce consta pregatirea preoperatorie
O imagine clara a ostiumului este elementul cheie in succesul procedurii. Pentru a optimiza vizualizarea, procedura ar trebui sa fie efectuata cand endometrul este subtire. Un endometru subtire este realizat cel mai bine prin pretratarea cu un progesteron. Pentru femeile la care progesteronul este contraindicat sau care nu doresc sa utilizeze contraceptive hormonale, cel mai bun moment pentru a vedea ostiumul este la scurt timp dupa menstruatie, in timpul fazei foliculare a ciclului menstrual.
Complicatiile tehnicii histeroscopice
Principalele complicatii intalnite sunt perforatia uterului sau a trompei care poate fi asimptomatica, durere pelvina persistenta cu dismenoree si complicatii infectioase.
Metodele actuale de sterilizare histeroscopica nu sunt reversibile. Femeile care doresc sarcina dupa aceasta procedura vor necesita fertilizare in vitro.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie